Bruntálská kaple ukrývá skvosty malíře Svobody a fotografa Štreita

Bruntál – Kaple na zámku v Bruntálu se jen hemží lidmi. Pod názvem Proměny Jana Svobody a Jindřicha Štreita, tedy malíře a známého fotografa, si tu návštěvníci mohou užít jejich společnou výstavu, kterou připravilo sdružení Klub Galerie. Jan Svoboda je známý především svými oleji na plátně. Některé z nich vznikly jako reakce na Štreitovo dílo. Výstava potrvá celý červenec.

Jan Svoboda původem z Nového Města na Moravě vystudoval sice stavební fakultu, od devadesátých let se ale věnuje malbě. V současné době má takzvané bílé období. Tvrdí, že ho při práci inspirují především pocity.

„Ze začátku se vlastní kresba udělá uhlem, potom pokračuji štětcem, ale to jsou všechno jen podmalby. Vlastní barevnost toho obrazu vzniká tím, že prsty a rukou nanáším barvu a vytírám to hadry, pak znovu nanáším prsty další barvy,“ říká malíř.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„Pro něj je velice důležitá filozofie života, kterou vkládá do svého díla, ta komunikace mezi divákem a malířem je o pozitivní energii, kterou do svých obrazů vkládá,“ komentuje Svobodovo dílo fotograf Jindřich Štreit. A návštěvníci jsou také spokojeni. „Obrazy jsou dekorativní a působí velmi příjemně,“ chválí výstavu jedna z návštěvnic.

Celkem šest obrazů vytvořil Svoboda v návaznosti na dílo právě Jindřicha Štreita. Fotograf v letech 2006 až 2008 zdokumentoval život dělníků a také zátiší ve vítkovických železárnách. Štreit se narodil ve Vsetíně a vystudoval Pedagogickou fakultu Palackého univerzity v Olomouci.

Výstavu Jana Svobody a Jindřicha Štreita na zámku v Bruntále si mohou návštěvníci užívat po celý červenec. Potrvá totiž až do 1. srpna.

  • Malíř Jan Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177805.jpg
  • Fotograf František Štreit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177807.jpg