Zlatá Praha pozlatila dokument Balletboyz: Svěcení jara

Praha – Dnešním slavnostním předáváním cen končí další ročník ojedinělého Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Mezinárodní porota udělila Grand Prix Zlatá Praha pořadu britské televizní společnosti BBC TV s názvem Balletboyz: Svěcení jara. Dokument České televize Drž rytmus získal ocenění Nadace Vize 97. Přímý přenos slavnostního zakončení festivalu vysílá program ČT2 od 20:00, po jeho skončení mohou diváci vidět oceněný snímek. Záznam zakončení festivalu Zlatá Praha lze sledovat v archivu iVysílání.

Zdůvodnění poroty: „Porota byla přesvědčena, že tento film prolomil televizní hranice. Zaprvé tím, že dílo bylo objednáno pro televizní kanál, který nikdy nevysílá tanec, a také – což je ještě významnější – že uvádí amatérské tanečníky do světa, který vůbec neznali.“

"Český křišťál v kategorii dokumentárních pořadů o hudbě a tanci udělila porota programu Edward Elgar: Muž za maskou. "Nabyli jsme všichni dojmu, že je to překrásně zpracovaný film k tématu, v němž se znovu prozkoumává pověst velkého skladatele a vzorově se využívá archivního materiálu, který se týká samotného hudebního tvůrce,“ zněl verdikt odborné poroty. 

Druhý Český křišťál v kategorii Hudba na obrazovce získává Carmen z jeviště pařížské Opéra Comique, kde se konala světová premiéra Bizetova hudebně dramatického díla v roce 1875. "Z mnoha představení Carmen na světových jevištích stojí tato inscenace podle našeho přesvědčení na špici a díky způsobu, jak je zachycena pro televizi, se stává vítězem v soutěži,“ řekla Hazel Wrightová a dodala, že porota také přihlédla k inscenaci Káti Kabanové na jevišti Královského divadla v Madridu od stejného přihlašovatele.

Ocenění Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových bylo uděleno pořadu Drž rytmus. Dokument Olgy Sommerové ukazuje proměnu původně nezasvěcených a mnohdy nezainteresovaných dětí a jejich následnou radost z poznání a společně odvedené umělecké práce. Nadace Vize 97 na tomto sběrném dokumentu projektu Špalíček, který se inspiroval úspěšnou akcí Berlínské filharmonie Rhythm is it!, ocenila mimořádný, hravý a tvůrčí přístup tvůrců při společné práci profesionálů s naprostými amatéry.

Cenu České televize získal dokument režiséra Christophera Nupena Všechno je to dar: Podivuhodný um a šarm Alice Sommer-Herzové.

V diváckém hlasování jednoznačně zvítězila Janáčkova opera Káťa Kabanová režiséra Roberta Carsena v hudebním nastudování českého dirigenta Jiřího Bělohlávka z madridského Teatro Real.

Nejpůčovanějšími pořady ve volně přístupné videotéce byly baletní filmy Place choreografa Matse Eka, Ballet Boyz: Svěcení jara a dokument Můj čas přijde – Gustav Mahler rakouské televize ORF.

Mezinárodní porota byla pětičlenná a zasedala ve složení Hazel Wrightová (předsedkyně), Aarno Cronvall z Finska, Andres Golding z Austrálie, Klaas Rusticus z Nizozemska a Stanislav Vaněk z České republiky. Do soutěže bylo přihlášeno 96 pořadů z 22 zemí celého světa.

47. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, pořádaný Českou televizí ve spolupráci s hlavním městem Praha, se konal ve dnech 16. až 20. října 2010 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově.

Vydáno pod