Bílé sárí - hudba pro Matku Terezu

Praha – Odkaz Matky Terezy připomínaly koncerty, přednášky a setkání především na konci srpna, kdy od jejího narození uplynulo sto let. Při příležitosti výročí vydává pěvecký sbor komunitního centra v Praze-Hájích, nesoucí jméno indické misionářky, hudební album nazvané Bílé sárí. Dětský sbor Bobci spolu s novinářem a televizním dramaturgem Bobem Fliedrem, který je jeho zakladatelem, desku představili dnes odpoledne na koncertě, na který zvali „děti i neděti“.

Bílé sárí volně navazuje na předchozí album Bobků – Abraháma. Na vzniku obou desek spolupracovali Ondřej a Štěpán Škochovi z kapely Chinaski a bubeník Jan Linhart. Spolu s nimi na dnešním koncertě vystoupí baskytarista Petr Tichý a dětský sbor bude řídit sbormistr Zdeněk Fuchs, který s Bobem Fliedrem spolupracuje už od 80. let.

"Sárí nám možná zní exoticky, ale bílé sárí má hodně lidí spojeno s Matkou Terezou. My se s Bobky scházíme v Praze na Jižním Městě v domě, který nese jméno Matky Terezy. Od loňského roku máme v repertoáru písničku Bílé sárí, která se snaží uchopit odkaz Matky Terezy jazykem srozumitelným dětem. No a když jsme si spočítali, že naše nové CD vyjde ve dnech, kdy by Matce Tereze bylo sto let, řekli jsme si, že podle té písničky pojmenujeme celý projekt," uvedl Fliedr v rozhovoru pro Karmelitánské nakladatelství, které album vydalo.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

K cédečku Bílé sárí vychází i zpěvník s notovým zápisem všech čtrnácti písní s akordy a ilustrovaný samotnými Bobky. Koncert, kde svou poslední desku představí, se konal od 16:00 v Komunitním centru Matky Terezy v Praze 11. Ochutnávku písní je možné si poslechnout na stránkách sboru.

Komunitní centrum uprostřed pražského sídliště nabízí programy pro rodiny s dětmi, skautský oddíl nebo pomoc farní charity. To všechno jménem drobné Albánky, která koncem 40. let požádala o indické občanství a začala pracovat v těch nejubožejších slumech. V roce 1997, kdy Matka Tereza jako držitelka Nobelovy ceny za mír zemřela, měl její řád po světě kolem čtyř stovek sester, pokračujících v její práci.