Národní technické muzeum: trestní oznámení už je připraveno

Praha - Ministr kultury Jiří Besser dnes podepsal trestní oznámení na bývalého ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka a jeho statutárního zástupce Oldřicha Rambouska. Trestní oznámení se týkají porušení povinností při správě majetku. Pochybení odhalil audit, který si zadalo ministerstvo kultury. Mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík uvedl, že oznámení by mohlo ve čtvrtek dorazit na Městské státní zastupitelství v Praze.

Trestní oznámení se týká především sporného užívání služebního bytu Horymírem Kubíčkem. V bytě v budově NTM o výměře přes 100 metrů čtverečních platí Kubíček nájemné zhruba 4000 korun. Nyní by se mělo prověřit, jakou finanční škodu tím Kubíček a někdejší ekonomický náměstek Rambousek muzeu způsobili.

Smlouva o užívání bytu byla navíc uzavřena na dobu neurčitou a obsahuje ustanovení o tom, že Kubíček má nárok na náhradní byt v případě ukončení pracovního poměru. Toto ustanovení je podle ministerstva v rozporu s dobrými mravy a bude se ho snažit zrušit.

Audit podle ministerstva odhalil chyby ve veřejných zakázkách a „okrádání státu státem“ spočívající například v upravování pracovních smluv tak, aby muzeum platilo méně na sociálním a zdravotním pojištění. Bylo podle Brunclíka porušeno více než 20 paragrafů různých zákonů, nic z toho už ale nebylo na trestní oznámení, můžou ale následovat například sankce od finančního úřadu.

Ministr odvolal ředitele muzea Horymíra Kubíčka 19. srpna, od té doby se s ním prý nesetkal. "Já si nemyslím, že pokud vím o někom, že okrádá český stát, nebo aspoň to umožňuje, aby český stát byl okrádán, nezaslouží si, aby s ním ministr vlády mluvil. Podal jsem za ministerstvo kultury na něj trestní oznámení, myslím si, že to je dostatečné," řekl dnes ministr Českému rozhlasu Radiožurnálu.

Z auditorské zprávy mimo jiné vyplývá, že NTM překročilo svůj rozpočet na rok 2009 o 30 procent a že NTM stejně jako jeho zřizovatel MK porušovaly rozpočtová pravidla tím, že rozpočet v průběhu roku navyšovaly.