Banksy byl na prodej - ale už není

New York - Na internetovém aukčním serveru eBay měli zájemci možnost vydražit údajnou totožnost  zřejmě nejtajemnějšího umělce současnosti, který je známý pod pseudonymem Banksy a jehož tvář znají asi jen nejbližší spolupracovníci. Prodejce hodlal identitu britského pouličního výtvarníka prozradit pouze vítězi aukce. Ta ale ze serveru zmizela. Hodnota nejvyššího příhozu již činila téměř milion dolarů, vyvolávací cena byla 3 000 dolarů.

„Pokud vyhrajete tuto aukci, pošlu vám poštou kus papíru odhalující skutečnou identitu Banksyho. Jeho totožnost jsem zjistil porovnáním cen, za kterou se prodala jeho díla a odpovídajících daňových záznamů. Další podrobnosti neprozradím,“ stálo v popisu aukce. Na papíru mělo být podle prodejce pouze jméno, nic jiného.

Autor aukce, jenž na eBayi vystupuje pod přezdívkou „jaybuysthings“, podle informací ve svém uživatelském profilu pochází z newyorského Brooklynu. Na eBayi má od ostatních uživatelů kladné hodnocení. Vítězi už neexistující aukce poskytoval „stoprocentní záruku, že s největší pravděpodobností půjde o jméno pouličního umělce známého jako Banksy“. 

Banksy zřejmě pochází z anglického Bristolu. Díky svým pouličním dílům, která často ironicky komentují politiku, společnost i svět výtvarného umění, patří k nejpozoruhodnějším výtvarníkům současnosti. I proto jeho anonymita dráždí mnoho lidí.

Banksy nejčastěji pracuje se sprejem a šablonami. Mezi jedny z jeho nejvydařenějších výtvarných provokací patří například „pravěká“ kresba jeskynního muže tlačícího nákupní vozík, kterou umělec propašoval do Britského muzea, kde mezi exponáty visela tři dny, než si jí všiml místní personál. V roce 2005 vzbudil velkou mezinárodní pozornost, když namaloval několik obrazů na zeď mezi Palestinou a Izraelem. Stavbu nazval největším vězením světa.

Místo aukce ale nyní eBay zobrazuje oznámení, že položka byla odstraněna, anebo že již není k dispozici. Na serveru se zároveň objevilo několik dalších nabídek odhalení umělcovy identity. Součástí popisu jedné z nich je fotografie papíru, na němž je napsáno Robin Gunningham. Jde o jméno, se kterým zhruba před dvěma lety jako s možńou identitou Banksyho přišel anglický list Mail On Sunday.

Aukci eBaypřitom podle prodejce již jednou zrušila, protože se prý v ní prodávalo něco, co nebylo hmatatelné. „Nyní to hmatatelné je,“ napsal prodejce v narážce na to, že draží papír se jménem.