Kněžíková a Plachetka slaví Mozartovy narozeniny

Praha – Národní divadlo připomíná opět po roce ve Stavovském divadle výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta, které připadá na dnešní den. Árie z oper rakouského skladatele, oblíbeného u posluchačů i pěvců, zpívají soppranistka Kateřina Kněžíková, sólistka Národního divadla, a basbarytonista Adam Plachetka, jenž do Prahy zavítal z Vídeňské státní opery. ND má v současnosti na programu několik Mozartových oper, mozartovský repertoár od května ještě rozšíří o Únos ze serailu.

„Co diváci na koncertu uslyší? V mém případě většinou árie a duety z repertoáru, který jsem nastudoval v Praze. Pouze árii z opery Zaide a Leporellovu árii zazpívám ve Stavovském divadle poprvé,“ uvedl k večernímu programu Adam Plachetka. S Kateřinou Kněžíkovou se na prknech Národního nepotkává poprvé. Účinkují spolu v několika mozartovských produkcích, například v operách Così fan tutte, Figarova svatba, Don Giovanni nebo La finta giardiniera, jež bude v březnu přenesena z Prahy do bruselské opery La Monnaie.

"Je v něm jiskra, která chytí každého, kdo ho uslyší,„ říká o Mozartovi Plachetka. Ze své náklonnosti k repertoáru rakouského hudebního génia se vyznala i Kněžíková. “Jeho hudba pro mne znamená lásku na celý život. Nikdy vás nezradí, pokud vy sám neselžete. Dokážu se s ní smát, plakat a objevovat nepoznané,„ prozradila a dodala: “Nejvíce ušitá je pro mě role Zuzanky z Figarovy svatby. To jsem celá já, nemusím nic hrát a cítím se v té roli dobře."

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Pro Plachetku je koncert k 225. výročí Mozartova narození jednou z mála příležitostí k návratu domů. Vídeňská státní opera ho jako sólistu využívá na maximum. Na vídeňskou scénu nastoupil loni na podzim a za první rok by měl nastudovat 17 rolí. „Pro mě je to úžasná šance rozvíjet a spolupracovat s těmi nejlepšími z celého světa,“ nestěžuje si ale basbarytonista. Ve Stavovském divadle by měl do konce sezony ještě vystoupit v reprízách Dona Giovanniho (2. dubna a 27. června) a v inscenaci Così fan tutte (8. dubna a 1. června).

Program složený z operních i koncertních árií a duetů doplní na dnešním narozeninovém koncertě jako obvykle instrumentální čísla v podání orchestru Národního divadla pod taktovkou jeho šéfdirigenta Tomáše Netopila. Toho do konce sezony česká ještě nastudování Mozartovy opery Únos ze serailu, premiéry jsou naplánovány na 7. a 10. května. Jako sólisté v Mozartově Koncertantní symfonii Es dur vystoupí také instrumentalisté Vratislav Vlna (hoboj), Miloš Bydžovský (klarinet), Jan Musil (lesní roh) a Daniel Hucek (fagot).