Umění starého světa v paláci Kinských

Praha - Památky starověkého Egypta, umění islámského světa, antického Řecka a Říma, starobylé Číny a Japonska i tajemné předměty z Koreje vystavuje palác Kinských na Staroměstském náměstí. Dlouho připravovaná expozice Národní galerie (NG) ve spolupráci s Národním muzeem se otevrá 5. února. Výstava přibližuje 7 tisíc let vývoje světového umění na více než tisícovce exponátů.

Galerie plánuje množství doprovodných programů, které mají přiblížit dálku starověkých světů. „Hned první víkend po otevření se mohou lidé těšit na komentované prohlídky na téma Láska v čínském umění,“ řekla novinářům Gabriela Šimková z lektorského oddělení. Podrobnosti k programu lze najít na webových stránkách galerie.

Celý jeden sál druhého poschodí nazvaný Starověké kultury nilského údolí přenese virtuálně návštěvníky na severovýchod Afriky. Ústředním exponátem v něm je takzvaná pražská rakev z Théb z 10. století před naším letopočtem. Zajímavými předměty jsou rovněž vápencová hlava božstva z Théb z 15. až 14. století př. n. l., socha princezny, socha bohyně v podobě kočky nebo bronzová schránka na kočičí mumii.

Nejrozsáhlejší část zabírající čtyři sály se věnuje klasickému umění evropského Středomoří. Obsahuje na pět set exponátů. Zahrnují památky starého Kypru a egejské oblasti, řecké a helénistické umění i předměty Etrusků a Římanů. Zaujmou například mykénské číše, terakotové a kamenné plastiky, malované amfory i nádoby z foukaného skla. Unikátní je třeba etruská váza s pasáčkem, jež je výjimečná svou velikostí. Ve světě se jich dochovalo jen dvacet.

„Stále panuje názor, že v našich sbírkách v českých zemích nejsou přítomny plastiky z antického období. My jsme se ale snažili vystavit takové ukázky poměrně kvalitních prací, které byly dlouhá léta uzavřeny v depozitáři,“ láká na výstavu kurátorka Národní galerie Marie Dufková.

Významný je soubor čínského hrobového umění a lidských a zvířecích postav. Z počátku osmého století pocházejí například dva mimořádně zachovalé a velké exempláře terakotových plastik koní (vysoké asi 70 centimetrů).

Velká část výstavních prostor se věnuje buddhistickým památkám Číny, Tibetu, Indie a Japonska. Mezi nejzajímavější exponáty v asijské části, která je převezená ze zbraslavského zámku, patří buddhové z rozličných kultur a materiálů. Ten nejstarší je z břidlice, pochází z Pakistánu a je dva tisíce let starý. „Pravým klenotem naší sbírky, který nazývám Monou Lisou naší sbírky, je překrásná hlava Buddhy, která vypadá zcela jako apollonský jinoch řeckého klasického sochařství,“ poukazuje na další Buddhovu sochu Helena Honcoopová, kurátorka orientálního umění.

Mimořádná kolekce tibetského umění, která je na výstavě k vidění, prezentuje Národní galerii i na prestižních stránkách Rubinova muzea v New Yorku. Jedinou zahraniční zápůjčkou je třicet předmětů z Korejského národního muzea. „Je to jediná výstava ve středoevropském prostoru, kde se vůbec sbírky korejského umění nacházejí,“ dodává Honcoopová.

Expozice v paláci Kinských bude otevřena denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00 hodin. Základní vstupné činí 150 korun, snížené vstupné 80 korun.

  • Artefakty antického a orientálního umění autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229817.jpg
  • Hlava Buddhy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229813.jpg