Klaus se do kauzy epopej nehodlá vměšovat

Praha - Ministr kultury Jiří Besser dnes na Pražském hradě projednal dvě své zahraniční cesty – příští týden se chystá do Říma a do Moskvy, kde bude mimo jiné vyjednávat o případné expozici kremelských sbírek v Praze. S prezidentem Václavem Klausem se rovněž dotkli kauzy Slovanské epopeje. Klaus ale nechce do jednání pražského magistrátu a Moravského Krumlova nijak zasahovat. „Je to na politicích obou měst, my k tomu můžeme dát jen doporučení. Musí být dodrženy všechny právní normy, podle správního řádu. Řeší to orgány ve správním řízení, nikoli politici,“ souhlasí s Klausem Besser.

Pět pláten epopeje bude prostřednictvím Galerie hlavního města Prahy rozvinováno v Malé dvoraně Národní galerie v Praze. Ministerstvo kultury jako zřizovatel příspěvkové organizace Národní galerie podle Bessera do celého procesu nezasahuje. „Uvidíme, jak ta situace bude pokračovat. Je to ale skutečně věc Moravského Krumlova a Prahy,“ dodal Besser. Je však podle něj dobře, že budou dočasně plátna vystavována v Praze, Moravský Krumlov tak získá prostor a čas připravit prostory vhodné pro výstavu této kulturní památky a turistické atrakce.

Příští týden pracovně do Ruska a do Itálie

Brífink Jiřího Bessera po jednání s prezidentem Václavem Klausem (zdroj: ČT24)

V příštím týdnu pojede ministr kultury do Moskvy, kde se chystá podepsat program spolupráce mezi ministerstvy kultury ČR a Ruské federace na roky 2011 a 2013. Podobný dokument již existoval pro minulá období. „Ruská strana navrhovala připravit pouze memorandum spolupráce, my jsme ale nesouhlasili. Po jednání s velvyslancem bude tedy v pátek 18. února podepsán program, nikoli memorandum,“ upřesnil Besser.

Program je podle něj klíčový pro významnou akci, která je dlouhodobě připravována Pražským hradem, tedy šanci přivítat v Praze expozici kremelských sbírek. Musí být ale připravena řádná právní norma, řádné administrativní a legislativní prostředí. Praha by tak byla prvním místem, kde by byly kremelské sbírky vystaveny mimo území Ruské federace.

V Itálii pak zavítá do Vatikánu a do Říma. Jednat bude mimo jiné o uctění památky kardinála Berana, tématem pro Řím pak bude bienále v Benátkách. Jednání ve Vatikánu chápe i jako inventuru vztahů mezi ČR a Vatikánem. Nerad by se podle svých slov dotýkal kompetencí ministerstva zahraničí, ale pevně doufá, že i tyto rozhovory přispějí k úspěšnému uzavření smlouvy mezi ČR a Vatikánem. Ohledně církevních restitucí bude ve Vatikánu jednat i s Dominikem Dukou.

  • Vykládání pěti pláten z cyklu Slovanská epopej u budovy Národní galerie ve Veletržním paláci autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230767.jpg
  • Kreml autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/101/10054.jpg