Berlinale roztančí trojrozměrná Pina

Berlín - Třetí den mezinárodního filmového festivalu Berlinale je ve znamení třetího rozměru. Na programu má hned čtyři 3D premiéry. Tou zřejmě nejočekávanější je snímek Pina německého režiséra Wima Wenderse. Je věnován legendární německé tanečnici a choreografce Pině Bauschové. Wim Wenders viděl poprvé její představení Café Müller v roce 1985 a od té doby uvažoval, že o ní natočí film.

Na Bauschovou ve snímku vzpomínají tanečníci ze souboru Tanztheater Wuppertal, kde Pina působila víc než 35 let. Hlavní linkou je několik jejích slavných choreografií: vedle Café Müller třeba Svěcení jara nebo Měsíc v úplňku.

Wim Wenders:

„Natočení filmu o Pině trvalo tak dlouho, protože jsem léta nevěděl, jak na to. Jak přenést její pohyb a úžasnou estetiku na filmové plátno tak, aby to fungovalo.“

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Pro natáčení ve 3D se Wenders prý rozhodl potom, co viděl záznam koncertu kapely U2 právě ve třetím rozměru. Vedle pódia slavného operního domu se Wenders s tanečníky dostává přímo do ulic a okolí Wuppertalu a zachycuje umění propojující pohyb, gesta, divadlo a hudbu.

Autor kultovního filmu Nebe nad Berlínem nebo roztančeného dokumentu Buena Vista Social Club pracoval na snímku společně s Pinou Bauschovou. Slavná choreografka ale po třech měsících příprav v létě roku 2009 zemřela.