Dave Grohl je oficiálně bubeníkem od pánaboha

Londýn – Prestižní hudební časopis New Musical Express, který ve Velké Británii vychází už více než půl století, udílel jako každý rok hudební ceny. Tu nejdůležitější si odnesl hudebník Dave Grohl, který se proslavil jako bubeník skupiny Nirvana. Grohl věnoval zlatou sošku v katetegorii Godlike Genius, tedy volně přeloženo Génius od pánaboha, svému bývalému spoluhráči, zpěváku Nirvany Kurtu Cobainovi, který před sedmnácti lety spáchal sebevraždu.

Přestože Dave Grohl stojí už léta jako zpěvák a kytarista v čele vlastní skupiny Foo Fighters, za bicí soupravou zůstává jedním z nejvyhledávanějších hráčů. „Chápete, že tuhle cenu dali bubeníkovi? Ta cena je pro bubeníka!“ zněla jeho děkovací řeč při přebírání ceny časopisu New Musical Express. Vzápětí ocenění věnoval Kurtu Cobainovi.

Dalšími z oceněných jsou například kanadští Arcade Fire, čerství držitelé Grammy. Na britské udílení cen poslali žertovné poděkování ve stylu jazzové hudby. Cenu za výjimečný přínos dostala od magazínu NME britská zpěvačka PJ Harvey, která v současnosti boduje v hitparádách se svým albem Let England Shake.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Děkuji New Musical Express za ocenění své dosavadní práce, ale pořád mám dojem, jako kdybych začínala,“ uvedla při převzetí sošky. Oceněným začátečníkem byla ovšem manchesterská taneční skupina Hurts.

Přehled všech cen, včetně fotogalerie, najdete na stránkách New Musical Express.