Ostrava obdivuje magii japonské grafiky

Ostrava – Návštěvníci ostravské Nové síně Poruba mohou až do konce března obdivovat magii japonské grafiky. Stejnojmenná výstava nabízí grafickou tvorbu z japonských ostrovů od 60. let 20. století až do současnosti. Výstava je poklonou japonské grafické tradici, která vždy oslňovala svou krásou a dokonalostí provedení.

„Když najdeme čas na kontemplaci a soustředění se před dílem, tak můj osobní dojem je, že přestáváme dýchat. Hledáme tam pel toho času a mezi nadechnutím a vydechnutím je onen nesmírně krásný život,“ tvrdí děkan Umělecké fakulty Ostravské univerzity a kurátor výstavy Zbyněk Janáček.

Japonská grafická škola už léta vyráží dech milovníkům umění nejen v samotné zemi vycházejícího slunce, ale po celém světě. Společnou charakteristikou vystavených děl je citlivé propojení poetična s excelentním grafickým řemeslem.

Reportáž Marka Suchého a Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že Japonci byli schopni propojit obě tyto věci. Tedy jak poezii krásy s magičností a nerezignovat při tom na tajemnou sdělnost,“ vysvětluje Janáček. „Nazval bych ty věci jakousi svéráznou podobou magického realismu,“ dodává.