Otakar Vávra má na co vzpomínat

Praha - Doplněné a rozšířené vydání svých pamětí, které vyšly v roce 1994, představil dnes v pražském Mánesu režisér a scenárista Otakar Vávra. Zároveň oslavil 100. narozeniny, k nimž mu blahopřáli v roli kmotrů knihy nazvané Paměti aneb Moje filmové 100letí prezident Václav Klaus, ministr kultury Jiří Besser, pražský primátor Bohuslav Svoboda a režisér Jiří Menzel. Mezi gratulanty byly desítky dalších filmařů a herců.

Memoáry nejsou jen ohlédnutím za více než sedmdesátiletou kariérou respektovaného tvůrce, ale i obrazem doby od 30. let minulého století až po současnost. Na jejich stránkách ve vzpomínkách jednoho člověka defilují stovky lidí od Karla Čapka, Adiny Mandlové, Lídy Baarové či Huga Haase až po současnou generaci nejen filmových osobností.

„Je to úžasné, že tu Otakara Vávru máme a že se dožívá sta let. Asi nikdo z nás nikomu k takovým narozeninám negratuloval. Kniha jeho pamětí je bezvadná - každému ji doporučuji,“ řekl Klaus. Oslavenci před několika lety udělil nejvyšší státní vyznamenání, tím dal podle svého vyjádření jasně najevo, co si o něm myslí.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ministr Jiří Besser jubilantovi předal medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za propagaci české kultury ve světě.

Otakar Vávra na akci dorazil se svou manželkou Jitkou Němcovou. Ta k jeho výročí natočila dokument Stovku má člověk jednou za život, který v neděli uvedla Česká televize. „Nejdůležitější v životě je umět věci házet za hlavu,“ řekl v něm Vávra, který na FAMU vychoval i generaci režisérů československé nové vlny. Vedle Menzela a Chytilové byli mezi nimi Miloš Forman, Evald Schorm, Jan Schmidt, Emir Kusturica a Lordan Zafranovič.

Zleva Jiří Menzel, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr kultury Jiří Besser, režisér Otakar Vávra, jeho manželka Jitka Němcová a prezident Václav Klaus pokřtili 28. února v Praze knihu Paměti aneb Moje filmové 100letí při příležitosti oslavy stých narozenin režiséra Otakara Vávry
Zdroj: ČT24/ČTK