My a příroda dnes? Složitý vztah

Praha – Na Staroměstské radnici v Praze probíhá výstava představující nejlepší práce fotografické soutěže Štíty Viléma Heckela 2010. Soutěž nese jméno legendárního českého fotografa a horolezce, který před jednačtyřiceti lety zahynul s celou československou horolezeckou výpravou pod lavinou hory Huascarán v Peru. Výstava nazvaná My a příroda dnes představí kromě vítězných a dalších pozoruhodných fotografií letošního ročníku soutěže i vítězné fotografie předchozích ročníků.

Cílem soutěže je propagovat aktivní kontakt člověka s přírodou, její poznávání a šetrné užívání. Tři soutěžní kategorie – Venkovská a městská krajina, Člověk a hory a Člověk, příroda a životní prostředí – umožní divákům prožít dramatická dobrodružství, potěšit se krásou přírody, ale i zamyslet se nad naléhavou nutností žít s ní v souladu. Všechny vystavené kolekce se výrazně podílejí, každá po svém, na poselství o nutné symbióze dnešního člověka a přírody. Tak, jak ji celým svým životem a dílem propagoval fotograf a horolezec Vilém Heckel.

Kromě vítězných a dalších pozoruhodných fotografií letošního ročníku soutěže, vystavených v Křížové chodbě pražské Staroměstské radnice, výstava představí v Rytířském sále i vítězné fotografie předchozích ročníků 2007 a 2009. V románsko-gotických podzemních prostorách je pak umístěna kolekce nazvaná „Sedm vrcholů“ pražského exprimátora a horolezce Pavla Béma, který jako desátý Čech vystoupil na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest a je jedním z osmi desítek těch, kteří zdolali všech sedm světových vrcholů.

Výstava My a příroda dnes, představující na 400 fotografií, bude pro veřejnost otevřena denně od 10 do 18 hodin až do 31. května 2011.

Štíty Viléma Heckela 2011: Člověk a hory, 1. cena - Andrej Jakovlev, \"Stillness\", Švýcarské Alpy
Zdroj: ČT24/Czech Press Photo