Filmové premiéry

Do českých kin vstupuje tento týden pět nových snímků. Dokument legendárního streetartisty a mystifikátora Banksyho odhalí kult pouličního umění. Drama tento týden zastupuje film Tetro, které bude řešit vzájemný vztah dvou bratrů. Do alternativního světa se vydáme s postapokalyptickým sci-fi thrillerem Kazatel a do 30. let minulého století nás přenese Voda pro slony. Nakonec nesmí chybět romantika – a téměř všeříkající název filmu Tvůj snoubenec, můj milenec.

Banksy – Exit Through the Gift Shop - Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o streetartové scéně. Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem.

Filmové premiéry (zdroj: ČT24)

Tetro - Bennie (Alden Ehrenreich) se vydává do Buenos Aires, aby našel svého zmizelého bratra. Jeho bratr býval slibným spisovatelem, nyní je pouhým stínem svého bývalého Já. Jednoho dne Bennie objeví bratrovu téměř dokončenou hru, které může být vodítkem k pochopení jejich společné minulosti a vyřešení vzájemného vztahu.

Kazatel - postapokalyptický sci-fi thriller, zasazený do alternativního světa – do světa zpustošeného staletími válek mezi lidmi a upíry. Příběh se točí kolem legendárního Kazatele-bojovníka (Paul Bettany) z poslední Války upírů, který nyní žije v tajnosti mezi ostatními utiskovanými lidmi v antiutopických městech obehnaných zdmi, ve kterých vládne Církev. Když je jeho neteř (Lily Collins) unesena skupinou krvežíznivých upírů, Kazatel poruší svůj posvátný slib, aby se vydal na fanatickou výpravu a našel ji předtím, než z ní udělají jednu z nich.

Voda pro slony - Jacob Jankowski (Robert Pattinson) skládal závěrečné zkoušky na veterině, když se dozvěděl, že oba jeho rodiče zemřeli při autonehodě. Bez rodiny a bez peněz Jacob netušil jak dál, ale osud ho zavál do vlaku světového cirkusu Benzini. Jako téměř dostudovaný veterinář dostal Jacob na starost cirkusový zvěřinec včetně cirkusových běloušů krásné krasojezdkyně a hvězdy volné drezury koní Marleny (Reese Witherspoon). Výpravná romance z cirkusového prostředí 30. let minulého století o zakázané lásce, která se zrodí na magickém místě plném dobrodružství, zázraků a nebezpečí, vznikla podle celosvětového knižního bestselleru Sary Gruenové. Hlavní role ztvárnili držitelka Oscara Reese Witherspoon a hvězda ságy Stmívání Robert Pattinson.

Tvůj snoubenec, můj milenec - Na oslavě svých třicátých narozenin se Rachel White začíná trápit pocitem, že jí život zatím nevychází podle jejích představ. Má sice skvělou práci v prestižní právní kanceláři na Manhattanu, to jí ale ke štěstí nestačí. Spokojené flirtování její nejlepší kamarádky, krásné a energické Darcy, a jejího okouzlujícího snoubence Dexe (Colin Egglesfield) ještě podtrhne Rachelin pocit osamělosti - večer bude opět odcházet domů sama. Tentokrát se ale ráno probudí vedle Dexe, svého spolužáka z univerzity… a snoubence Darcy. Stojí nyní před těžkou volbou: dá přednost přátelství s nejlepší kamarádkou, nebo lásce svého života?