Sade Česku s láskou

Praha - Zpěvačka Sade, která v sobotu večer zazpívala pražské O2 areně  své něžné zamilované písně, zvedla několikrát diváky ze sedadel. Britská umělkyně, které by nikdo nehádal již dvaapadesát let, nabídla především hity známé z její kompilace The Ultimate Collection. Písním jako Smooth Operator, No Ordinary Love nebo The Sweetest Taboo aplaudovalo podle pořadatelů přibližně 9000 diváků.

Sade, která v Evropě koncertuje po sedmnácti letech, zahájila své dvouhodinové vystoupení titulní skladbou svého posledního alba Soldier Of Love, které bylo loni v březnu dva týdny nejprodávanější nahrávkou na tuzemském trhu. Poté připomněla posluchačům svůj úspěšný singl z počátku 90. let Your Love Is King. Hned saxofonové sólo v jeho úvodu vyvolalo první z několika vln nadšení.

Na scéně Sade doprovázelo šest hudebníků a dva vokalisté. Jedna velkoplošná obrazovka za jejími zády a dvě menší po stranách umožňovaly přítomným sledovat podrobností dění na jevišti, nebo na nich byly promítány přednatočené záběry doprovázející hudbu.

Sade zazpívala Praze (zdroj: ČT24)

Sade Adu nepředváděla žádnou velkou taneční nebo převlékací show. Většina pozornosti se proto soustředila na její podmanivý hlas. Přesto vnitřní napětí písní udrželo publikum v pozornosti, a když došlo na hit Smooth Operator, většina lidí opustila židle na ploše haly a vrhla se tančit pod pódium. Zanedlouho se však všichni vrátili na svá místa, když zpěvačka v intimní atmosféře potemnělého jeviště jen za doprovodu kytary a saxofonu zazpívala křehkou baladu Jezebel. Desítky mobilů se pak o něco později v davu rozsvítily při skladbě Still In Love With You, kterou Sade převzala z repertoáru rockové skupiny Thin Lizzy.

Publikum aplaudovalo celkem více než dvaceti písním. Předskokanem Sade byla skupina The Jolly Boys reprezentující tradiční jamajský hudební styl mento. Kapela, která letos oživila svoji činnost, hraje styl, který je předchůdcem ska a reggae. V jejím repertoáru je mnoho předělávek různých světových hitů.