Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi

Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi je notoricky znám díky podobizně císaře Karla IV. Jedná se o jednu z nejstarších akvizic Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění, předchůdkyně dnešní Národní galerie. Dílo je pojmenováno po svém objednavateli, kterým byl arcibiskup Jan Očko z Vlašimi, jenž je zde vyobrazen společně s Karlem IV. a jeho synem Václavem v kruhu patronů české země. Portál ČT24 přináší další díl z cyklu Národní galerie nikdy nezavírá, jehož tématem bude tentokrát právě zmíněný obraz. Pohovoří o něm kurátor Sbírky starého umění NG v Praze Ondřej Faktor. Záznam si můžete přehrát v tomto článku a v archivu iVysílání.

Ondřej Faktor je kurátorem pro edukační činnost Sbírky starého umění Národní galerie v Praze (klášter sv. Anežky České, expozice středověkého umění v Čechách a střední Evropě). V centru jeho odborného zájmu je středověké umění, zejména pak gotické malířství - nástěnné, ale i deskové. K 650. výročí narození krále Václava IV. uspořádal přednáškový cyklus Krásný sloh, spolupracoval též na přípravách k výstavě Rožmberkové, jež v současnosti probíhá ve Valdštejnské jízdárně.

Desátý díl cyklu Národní galerie nikdy nezavírá uvedeme v neděli 22. května. Kurátor Sbírky starého umění NG v Praze Jan Klípa představí jedno z nejvýznamnějších děl výtvarného umění středověku, Roudnický oltář.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Votivní obraz Jana Očka z Vlašimi (zdroj: ČT24)