Prestižní galerii hrozí pokuta

Český Krumlov – Až dvoumilionová pokuta hrozí jedné z nejprestižnějších českých galerií, českokrumlovskému centru Egona Schieleho. Vystavující umělci na jeho fasádu nalepili osmimetrové postavy lovců. To se nelíbí památkářům z radnice - polepení fasády bez konzultace bylo podle nich chybou, s galerií teď proto zahájili správní řízení. Galeristé pochybení odmítají, pokutu považují za likvidační.

Postavy pravěkých lovců na fasádě domu vytvořili dva mladí výtvarníci. Použili na ně reklamní letáky z hypermarketů, které rozstříhali. Jednotlivé části pak na zeď nalepili. Podle nich nejde o nevratný zásah, dílo časem zmizí. Podle ředitelky galerie umělci fasádu nepoškodili. Tvoří na principech tzv. streetartu, a proto plochu využili. „Způsob lepení byl prokonzultován a naprosto nic nemohlo být poškozeno,“ hájí výtvory Hana Jirmusová, ředitelka Egon Schiele Art Centra.

Pokuta by byla pro galerii likvidační

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle radnice bylo polepení fasády bez konzultace s památkáři chybou, galerii teď hrozí pokuta. „Je třeba předchozího souhlasu a bohužel ten souhlas nebyl předem udělen,“ oponuje mluvčí českokrumlovského městského úřadu Jitka Augistinová. Pokuta by ale byla podle ředitelky pro galerii likvidační. Místostarostka se dnes snažila utlumit vášně. Chce, aby se obě strany dohodly. Pokutu by podle ní galerie dostat neměla.

Na jihu Čech jde o vůbec první případ, kdy umělcům hrozí pokuta. V Českém Krumlově i v dalších místech, která jsou pod památkovou ochranou, platí přísnější pravidla. Majitelé domů už museli například odstranit některé nevkusné reklamní cedule. Plastové nahradily dřevěnými. Postavy lovců na fasádě zatím dobře drží, nepoškodil je ani vydatný déšť. Na fasádě by měla zůstat celou sezonu.