Čerychova cena patří producentovi Odcházení

Česká Skalice (Náchodsko) - Cenu Ladislava Čerycha za pomoc Vile Čerych v České Skalici na Náchodsku dnes večer získal producent filmu Odcházení Jaroslav Bouček. Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) mu ocenění udělila za propagaci Vily Čerych a přínos obnově přilehlé zahrady, ve které se snímek natáčel. Oznámila to Květa Ležovičová, předsedkyně Centra rozvoje Česká Skalice, které vilu využívá.

Nadace cenu udělila pošesté. „Udělujeme ji lidem, kteří finančně či dobrovolnickou prací pomohli Vile Čerych, díky natáčení filmařů se nám podařilo obnovit mlatové cesty v zahradě. Natáčení také pomohlo propagaci celé zahrady,“ řekla Ležovičová.

Snímek Odcházení natočil bývalý prezident Václav Havel loni v létě v zahradě Vily Čerych a na jejím schodišti. Po březnovém uvedení snímku do kin stoupl zájem návštěvníků o prohlídku zahrady. „Lidé chtějí vidět to místo, kde se natáčelo. Stoupl také zájem o svatební obřady v zahradě,“ uvedla Ležovičová. Zahrada Vily Čerych se rozprostírá na ploše 1,33 hektaru, dobrovolníci letos plánují vybudovat například rododendronový koutek a výstavní prostor.

Natáčení by měla ve Vile Čerych připomínat také nová expozice, kterou chtějí lidé z nadace dokončit do konce letošního roku. „Dáváme to dohromady, máme už fotografie, některé rekvizity i návrhy kostýmů,“ řekla Ležovičová. Nadace si dnes večer také připomněla desáté výročí darování Vily Čerych. Památkově chráněnou Vilu Čerych získala v roce 2001 NROS darem od bratří Čerychů, kteří objekt získali v restituci. Vila postavená ve stylu art deco slouží jako vzdělávací středisko.

S Vilou Čerych, která byla postavena jako moderní reprezentativní sídlo rodiny Čerychovy, jsou spjata dvě významná jména. Rodinný dvoupatrový dům navrhl v polovině 20. let Otakar Novotný, autor budovy slavného pražského Mánesa. Zahradu založil přední český architekt Josef Kumpán v roce 1924. Stavbu z bílých cihel obklopovala rozlehlá zahrada plná vzácných dřevin, s překvapivě velkým okrasným bazénem, s altány a pergolami, která ve vzdálenějších koutech přecházela ve volnější anglický park.