Filharmonie se dohodla s odbory na reformě

Praha - Česká filharmonie (ČF) se od dnešního dne může začít reformovat, vedení ČF se totiž s odbory dohodlo na podobě plánovaných změn. Dohodu o reformě potvrdili podpisem zástupci umělecké rady, odboráři a ředitel ČF David Mareček. Průlomem je podle něho zejména nová dohoda o dodatku ke smlouvám o autorských právech k nahrávkám, kvůli nimž byly dříve v ČF spory. Změny musí odsouhlasit ještě celý orchestr, odbory s reformou souhlasí.

Dohoda se týká zejména zvýšení mezd, hráčům by se měly zvednout platy o zhruba 15 tisíc korun hrubého. V současnosti si měsíčně průměrně vydělají 29 tisíc korun hrubého. Záležet přitom bude na tom, jak budou aktivní a jak často budou hrát. Změny musí odsouhlasit ještě celý orchestr. Reforma, zahrnující zvýšení platů, organizační změny a posílení pravomocí orchestru, by se měla uskutečnit do konce tohoto roku. „Díky tomu, že se orchestr ke změnám postavil velmi iniciativně a přeje si je, jsme dospěli k této dohodě a můžeme pracovat na rozvoji orchestru,“ řekl Mareček.

Předseda odborové organizace ČF Jiří Řehák míní, že reforma bude dlouhodobým procesem. Odboráři podle něj nicméně její koncepci vítají, na přípravách reformy se také podíleli. „U financí je to otázka až příštího roku, takže to budou postupné kroky. Co se týká vyžadování kvality a loajality, ty budou zapracovány do pracovního a organizačního řádu. Chceme, aby to bylo důsledně dodržováno. Sami členové orchestru chtějí, aby umělecká rada nebo inspektor měli autoritu a své slovo,“ reagoval Řehák.

Navýšení mezd je podle Marečka klíčové

Nový šéf nastoupil po vítězství v konkurzu do funkce letos v únoru. Zřizovatel, ministerstvo kultury (MK), před časem uvedlo, že pokud se ČF podaří stabilizovat a úspěšně projde reformou, přispěje filharmonikům na zvýšení mezd. Navýšení finančních prostředků je pro ČF přitom podle Marečka klíčové. Nejpozdějším datem dokončení reformy by mělo být září 2012, kdy má k ČF na šéfdirigentské místo nastoupit Jiří Bělohlávek.

Instituce v současné době hospodaří se schodkem, který se prý s pomocí zřizovatele snížil. Na chyby v hospodaření předchozích vedení podle informací ČTK poukázal loňský audit, který MK však doposud nezveřejnilo. Dnešního podpisu se za odboráře účastnili zástupci Unie orchestrálních hudebníků a odborového klubu, představitelé umělecké rady a společní zástupci ČF pro mimoslužební činnost.

Zásadní změny nastanou v nahrávání

Podstatné změny se budou týkat nahrávek, kvůli nimž měli hráči spory s někdejším šéfem Václavem Riedlbauchem. Nově by se měly živé nahrávky z Rudolfina a na labelu ČF, pokud bude vytvořen, zahrnovat do služební činnosti a být součástí platu. Část nahrávek, především komerčních, přitom zůstane mimo službu. „Tím definujeme poslání ČF, když chceme natočit komplet nějakých symfonií nebo živě důležitý koncert a vydat ho na DVD. To by mělo být zahrnuto v platu. V momentě, kdy dostaneme lukrativní zakázku, nechá instituce hráče, aby si vydělali,“ uvedl Mareček.

Management a odboráři se dohodli i na pravidlech budování dobrého jména orchestru. „Znamená to, že reprezentují nejen tím, jak hrají, ale jak se chovají, jak o filharmonii mluví i jak se oblékají,“ upřesnil Mareček. Když hráč některou ze zásad poruší, může být potrestán i třeba odebráním osobního příplatku, nebo dokonce ztrátou místa. Posílí se také pravomoci umělecké rady, vedoucích skupin a inspektora orchestru.