Mladí američtí hudebníci prožívají s Mahlerem dobrodružství

Praha - Americký Boston se může pochlubit jednou z nejstarších hudebních konzervatoří ve Spojených státech. Její nejlepší studenti se vydali na velké evropské turné. Čtvrteční koncert NEC YPO v Rudolfinu byl jedním z jeho vrcholů. Další vystoupení se konalo na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl, pokračuje na Mahlerově festivalu v Jihlavě a dále v koncertním sálu Slovenského rozhlasu. Turné bude zakončeno koncerty v Rakousku v dominikánském kostelu v Kremsu a ve věhlasném Musikverein ve Vídni.

Pro mnohé z nich je to splnění hudebního snu, kterému obětovali měsíce intenzivní práce. Přestože jejich věkový průměr je pouhých 15 let, troufnou si i na Devátou symfonii, kvůli jejíž obtížnosti ji ještě nikdy nehrál žádný studentský orchestr s takto mladými hráči.

„Je to tak komplikovaná symfonie, nejtěžší ze všech Mahlerových symfonií. Vyžaduje to všechno, co v sobě máte, abyste to do té hudby vložili. A to ty děti umí,“ prohlásil dirigent amerického tělesa Benjamin Zander. „Bylo to opravdu velké dobrodružství se touto symfonií prokousat, ponořit se do ní.  Byla to nejtěžší věc, na které jsme kdy pracovali. Je to opravdu úžasná symfonie,“ vyznala se violončelistka Heidi Bauer.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Vrcholem koncertu je účinkování fenomenálního mladého klavíristy Georga Li. „Neučím se hrát vysloveně z paměti, je to spíš samotným zkoušením a instinktem. Tenhle koncert je ale těžký, vyžaduje hluboké technické a hudební znalosti,“ komentoval Georgie Li.

Odměnou studentům není pouze potlesk publika, ale hlavně cestování po místech, která formovala hudbu, se kterou Gustav Mahler dobyl Spojené státy. „Ovlivní to jejich cítění hudby po zbytek života. Předností orchestrů mladých je mimořádná energie, zaujatý, až vášnivý projev, ochota riskovat, radost z hudby, entusiasmus a k tomu spousta zábavy, ale také disciplína, preciznost, vzájemné naslouchání, samostatnost i ochota k týmové práci – a nepřítomnost cynismu,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny dirigent amerického tělesa Benjamin Zander, který na New England Conservatory působí již přes třicet let.

Kromě Mahlerové Deváté symfonie, předvedli mladí hudebníci také Dvořákovu Novosvětskou a další skladby. Tento koncert je součástí festivalu Americké jaro a je pod záštitou Velvyslanectví USA v Praze.

George Li (1995)

veřejně vystupuje od svých šesti let a již v raném dětství na sebe strhával pozornost neobvyklou vyzrálostí projevu a brilantní technikou. Jeho úspěchy na dětských interpretačních soutěžích vyvrcholily v roce 2010, kdy provedením Chopinova Klavírního koncertu č. 1 s Cleveland Orchestra pod taktovkou Jahji Linga zvítězil na 1. ročníku Thomas & Evon Cooper International Competition v Oberlinu (Ohio). Vzápětí získal téhož roku první cenu na Young Concert Artists International Auditions v New York City, která mu zajistila tříletý profesionální koncertní management a debutová recitálová vystoupení v New Yorku, Washingtonu D. C., Bostonu a Číně.

Benjamin Zander (1939)

věhlasný dirigent mezinárodního renomé, pochází z Anglie. Dostalo se mu vynikajícího hudebního školení: v dětství se privátně učil kompozici u Benjamina Brittena, v patnácti letech odešel do Florencie, kde studoval hru na violoncello u proslulého Gaspara Cassadó, s nímž také mnoho dalších let vystupoval. Od roku 1967 žije v Bostonu, kde vede New England Conservatory Youth Philharmonic Orchestra, s nímž absolvoval přes tucet mezinárodních koncertních turné.

Zander je všestrannou osobností. Kromě jiného několikrát přednášel na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a jeho kniha The Art of Possibility ve spoluautorství se svou partnerkou, známou fyzioterapeutičkou Rosamundou Zanderovou, se stala bestsellerem a byla přeložena do 17 jazyků.

  • Bostonští konzervatoristi ve foyeru Rudolfina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265456.jpg
  • Bostonský konzervatorista George Li autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265454.jpg
  • Benjamin Zander autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265457.jpg
Vydáno pod