Úderem dvanácté vstoupil do kin poslední Harry Potter

Praha – Těsně po dvanácté hodině uvedla některá kina v České republice film Harry Potter a Relikvie smrti – část 2. Projekci v kině IMAX a v dalších pěti sálech Cinema City v Praze na Floře navštívily stovky lidí. Nesplnilo se očekávání pozorovatelů, že dorazí mnoho fanoušků v čarodějnických kostýmech inspirovaných světem Harryho Pottera. I tak se objevilo několik fanoušků s nezaměnitelnými potterovskými brýlemi a kouzelnickými hůlkami.

Naplněný sál IMAXU přivítal začátek promítání filmu hlasitým hučením, úvodní titulky pak doprovázel potlesk. Dnešním dnem startuje promítání snímku v devadesáti pěti kinech na území České Republiky. Půlnoční premiéru zhlédli i diváci v multikinech Cinema City v Plzni, Pardubicích, na pražském Zličíně a v Galaxii. Představení nabídl rovněž řetězec multikin Palace Cinemas v Praze, Brně, Liberci a Ústí nad Labem. Vstupenky na půlnoční představení byly vyprodány během několika dní. "Snad paní Rowlingová ještě obnoví svou tvůrčí aktivitu a třeba ještě něco napíše,“ doufají přece jen fanoušci.  

V kině IMAX nyní poběží druhá část snímku Harry Potter a Relikvie smrti každý den. Marketingová manažerka kina IMAX Adriana Vrabcová přirovnává zájem o poslední díl kouzelnické série například k úspěchu filmu Avatar, ale i posledního dílu potterovské série. Ten přitáhl do českých kin dvě stě čtyřicet šest tisíc návštěvníků již během prvního týdne. Jedná se o nejúspěšnější start v novodobé historii podle tržeb v prvním týdnu od premiéry. Vyplývá to ze statistik Unie filmových distributorů. Za týden vydělal zhruba 21,8 milionu korun, dohromady pak téměř 70,6 milionu.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Druhá část filmu Harry Potter a Relikvie smrti vrcholí velkolepou bitvou o kouzelnickou školu v Bradavicích mezi Harry Potterem a Lordem Voldemortem. Světovou premiéru měla 7. července v Londýně. Diváci se na plátnech mohli opět shledat s oblíbenými hlavními hrdiny z předešlých dílů: Harry Potterem (Daniel Radcliffe) a jeho přáteli Hermionou Grangerovou (Emma Watsonová) a Ronem Waesleym (Rupert Grint). Poslední snímek se zatím pyšní příznivými kritikami. 

Premiéru v Londýně si nenechaly ujít stovky fanoušků z celého světa. Většina jich dorazila z různých koutů Anglie a Evropy, nechyběli však ani fanoušci z Argentiny. Fantaskní svět Harryho Pottera si již získal početnou komunitu fanoušků, kterou uznává i autorka ságy Joanne Rowlingová. Mezi aktivity, které fanoušci vyvíjí, patří i psaní vlastních příběhů ze světa Harryho Pottera, takzvané fanfiction.

Série o Potterovi se však nesetkala jen s nadšeným přivítáním, ale zahájila i řadu sporů. Podle kritiků knihy podporují okultismus, satanismus, jsou násilnické a obsahují pasáže kritizující rodinný život. Zavrhují je tak proto některé křesťanské spolky ve Spojených státech. V době, kdy byl ještě kardinálem, kritizoval knihy i nynější papež Benedikt XVI.

Poslední díl uzavírá ságu po deseti letech od uvedení prvního filmu do kin a čtyři roky od vydání posledního dílu kouzelnické série. Harry Potter se může pochlubit vysokou návštěvností, která se dá srovnat s úspěchem trilogie Pána prstenů, Hvězdných válek, Pirátů z Karibiku, či snímků Titanic a Avatar.

Ve světě se dosud prodalo přes čtyři sta milionů knih o Harrym Potterovi v šedesáti devíti jazycích včetně češtiny. Od října se můžeme těšit na příběhy o Potterovi i v elektronické podobě. Všech sedm dílů bude ke stažení na internetové stránce Pottermore.com.