Krádež Fillových obrazů odhalila stav zámku v Peruci

Peruc (Lounsko) – Krádež obrazů malíře Emila Filly odhalila stav zámku v Peruci na Lounsku, kde se nachází expozice jeho děl i předmětů, které sbíral. Zámek totiž není takřka chráněný proti krádežím, v depozitářích přitom skrývá nejenom vzácná Fillova díla. Českou televizi na to upozornil synovec slavného malíře František Krejčí. Zchátralý zámek je teď navíc na prodej.

Emil Filla byl nejen malíř evropské úrovně, ale i vášnivý sběratel cenných uměleckých děl. Ta ale místo na výstavě zůstávají v tajných depozitářích. V opuštěném zámku, který patří soukromníkům, být nemůžou. Riziko krádeže je totiž příliš velké, což je i hlavní argument ředitelky galerie Alice Štefančíkové. „Z bezpečnostních důvodů jsme nechtěli vystavit ta nejvzácnější díla,“ uvedla. Zámek je v dezolátním stavu a oprava by byla velice nákladná, v současné době je proto na prodej za 29 a půl milionu korun.

Velkou část díla věnovala po Fillově smrti jeho manželka Hana státu. Ve smlouvě stojí, že letní byt Emila Filly bude přístupný veřejnosti v co nejvěrohodnější podobě. Fillův synovec má teď obavu, že toto přání se už nikdy nesplní. „I kdyby to někdo koupil, tak pochybuji, že bude akceptovat věcné břemeno, kterým je Galerie Emila Filly,“ podotýká Krejčí.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Ředitelka galerie vidí záchranu pamětní síně v případě, že by zámek koupil zpátky stát. „Bylo by to samozřejmě ideální, protože nevěřím tomu, že se najde majitel, který o to bude pečovat,“ doplňuje Štefančíková. Mluvčí ministerstva kultury to ale odmítá. Přibírat pod křídla státu v současné rozpočtové situaci další památku, která je navíc v takovém stavu, podle něj není zodpovědný krok. Dědicové Emila Filly nemají na část sbírky v Peruci právní nárok. Stále ale věří, že skvosty, které strýc namaloval nebo nasbíral, nezůstanou navždy v depozitářích.