Petr Gratias: Dosáhnout úspěchu Beatles se už nikomu nepodaří

Londýn/Brno – S více než milardou prodaných desek je skupina Beatles komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob. Jejich slavná píseň Yesterday se navíc stala nejhranější skladbou na světě. Beatles se také podařilo v roce 1964 přenést „beatlemanii“ i do Spojených států, kde prý vedle jejich slávy „blednul“ i úřadující král rokenrolu Elvis Presley. Ani jednačtyřicet let po rozpadu nepřestali být fenoménem. Na dvě nedávná výročí, rozpad Brouků i smrt Johna Lennona, zavzpomínal ve Studiu ČT24 odborník na Beatles Petr Gratias.

Pod názvem The Beatles skupina vystupovala od roku 1960. Slavná sestava John, Paul, George a Ringo vznikla v srpnu 1962, kdy Ringo vystřídal za bicími Peta Besta. Pro svět skupinu objevil koncem roku 1961 Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Manažerem skupiny byl pak „pátý Beatle“ až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami.

Poprvé svět uslyšel zprávu o rozpadu Beatles 10. dubna 1970. První předzvěstí bylo rozhodnutí skončit s živým vystupováním. To se psal rok 1966 a kapela byla na vrcholu slávy. Naposledy si tak společně naživo zahráli 29. srpna v San Franciscu. Obecně se soudí, že za rozpadem skupiny stály prohlubující se rozpory a vzájemná rivalita mezi Lennonem a McCartneym. Ten navíc údajně nemohl vystát avantgardní Yoko Ono, která v té době vstoupila Lennonovi do života.

Rozhovor s Petrem Gratiasem (zdroj: ČT24)

„John Lennon už nechtěl mít nic společného s Beatles minimálně rok předtím, než se kapela rozešla. Naopak Paul McCartney nabádal, aby se kapela vrátila ke koncertní činnosti. Myslím, že rozpad jako takový byl nevyhnutelný, protože skupina se dostala do fáze, kdy po lidské, obchodní a umělecké stránce byly jejich možnosti z větší části dány a každý zatoužil po tom, mít vlastní kariéru,“ podotýká Gratias.

Po rozpadu skupiny rozjeli všichni členové kapely sólové dráhy, často se ale objevovaly spekulace o obnovení kapely. Veškeré naděje definitivně ukončila Lennonova násilná smrt v prosinci 1980. Před devíti lety pak podlehl rakovině další člen legendární kapely George Harrison.

Petr Gratias o Beatles

„V padesátých letech začali jako amatérská skupina. Nikdy hudbu nestudovali, nikdy se nezabývali harmonií a nestudovali skladbu, jejich nástroje byly ovládány ryze amatérsky na základě emocí, a i přes tyto záležitosti se dokázali vyprofilovat do takové úrovně.“

Přestože sólová kariéra „Brouků“ zdaleka nedosáhla popularity skupiny z 60. let, Paul McCartney zůstal celebritou číslo jedna až do dnešních dnů. Úspěšně vyprodává stadiony po celém světě, ostře je sledován také jeho soukromý život. Ani poslední z hvězdné čtveřice, Ringo Starr, hudební branži neopustil. V minulosti se navíc věnoval i herecké kariéře.

Jak soudí Petr Gratias, žádná kapela po Beatles nemá šanci dosáhnout jejich úspěchu a udržet se na špici tak dlouho po svém zániku. „Není to proto, že by tady nebyli talentovaní muzikanti a skupiny, které by nezaútočily na ten trůn, ale spíš je to o tom, že ta doba a možnosti, které fungují v showbyznysu, jsou nastavené jiným způsobem. Prosadit se jako Beatles se podle mého názoru už nikomu nepodaří,“ dodává s odkazem na jejich největší konkurenty Rolling Stones, kteří ač jsou dodnes aktivní, na ten nejvyšší vrchol nedosáhli.

Vydáno pod