Leica Gallery ukazuje New York zase jinak

Praha - Nový soubor prací rakouského fotografa Andrease Bitesnicha vystavuje do 29. dubna pražská Leica Gallery. Projekt Deeper Shades zahrnuje černobílé snímky New Yorku, při jejichž vzniku autor experimentoval s tonalitou a kontrastem. Výsledkem jsou snímky, ve kterých je škála barev omezena téměř jen na černou a bílou, a fotografie tak mají neobyčejnou působivost.

Na fotografiích vystupují kontury newyorských budov v sytých černých odstínech, obloha je naopak téměř bílá. Fotografie vypadají, jako by byly exponovány na film s hrubým zrnem a zvětšené na papír s výraznou strukturou. Ve výstavě jsou díla, která vznikala v devadesátých letech, i velmi čerstvé snímky.

„New York je město fascinující svou rozmanitostí, kde na sebe působí různé kultury, navíc se stále proměňuje. Poprvé jsem tam byl v roce 1994 a při mé loňské návštěvě jsem si uvědomil, jak jsou některá místa úplně jiná,“ řekl kromě jiného fotograf v rozhovoru pro ČT24.

Rozhovor s Andreasem Bitesnichem (zdroj: ČT24)

Bitesnich se narodil v roce 1964 ve Vídni, fotografuje od roku 1988. První výstavu měl v roce 1994, převládala u něj figurální fotografie. Protože ale hodně cestuje, má ve svém portfoliu také množství knih sestavených právě z fotografií z různých míst světa.

„Deeper Shades, projekt, který je zatím věnován pouze New Yorku, chci rozšířit i na další města. Fotografie z New Yorku jsem měl dlouho v archivu, teprve nedávno mě napadlo, že mají všechny stejnou techniku,“ uvedl s tím, že loni celý soubor uzavřel novými snímky.

  • Andreas H. Bitesnich / New York autor: Andreas H. Bitesnich, zdroj: Leica Gallery
  • Andreas H. Bitesnich / New York autor: Andreas H. Bitesnich, zdroj: Leica Gallery

Vše je podřízeno konceptu, o kterém říká: „Již moje fotografie aktu byly vždy velice čisté a tonálně redukované, a já byl zvědavý, co se stane s obrazem, když se 256stupňové škály zjednoduší na nejmenší možnou hodnotu, takže nakonec zůstane téměř jen černá a bílá. U svých fotografií vyžaduji jasné pozadí, aby vynikly všechny odstíny šedé a černé. Je to všechno podřízeno stylu. Čím více věcí vynecháte, tím víc se dostanete k jejich podstatě a kráse.“

  • Andreas H. Bitesnich / New York autor: Andreas H. Bitesnich, zdroj: Leica Gallery
  • Andreas H. Bitesnich / New York autor: Andreas H. Bitesnich, zdroj: Leica Gallery

V knize, která vychází v limitované edici 960 kusů a v Česku se bude prodávat výhradně v Leica Gallery, jsou podle něj pohledy na New York, jaké ještě nikdo před ním nezachytil. Fotograf si prý před vydáním publikace dělal rešerše. I sami obyvatelé New Yorku byli prý překvapeni, že tolik fotografované město lze ještě nahlížet nově.