Jihomoravské drama bratří Mrštíků

Rajhrad – V loňském roce uplynulo 150 let od narození Aloise Mrštíka, letos v březnu pak sto let od smrti jeho bratra Viléma. I proto se Památník písemnictví na Moravě rozhodl věnovat těmto jihomoravským rodákům samostatnou výstavu. Osudy obou spisovatelů a dramatiků, autorů hry Maryša, přibližuje od 29. března.

Výstava nazvaná Drama jihomoravské vesnice se věnuje životním a uměleckým osudům obou bratrů. „Oddělit je, ať už v životním osudu, anebo tvorbě nelze,“ vysvětlila kurátorka Andrea Procházková. „I vystavené faksimile rukopisů dokládají, jak byli oba propojeni,“ dodala.

Rajhradský památník přibližuje vznik nejznámějšího díla Mrštíků – Maryši, již připomíná ručně psaná nápovědní kniha k prvnímu představení v Národním divadle z roku 1894, ale i dalších literárních textů – Roku na vsi, Pohádky máje či studentského románu Santa Lucia. Tvůrčí propojenost obou bratrů dokládají autorské rukopisy, často psané z jedné strany Vilémovou rukou, z druhé Aloisovou. Součástí instalace je i korespondence, dobové dokumenty a fotografie.

„Chtěli jsme bratry Mrštíky ztvárnit nejen jako literáty, ale snažili jsme se výstavu pojmout i tak, abychom je přiblížili lidsky,“ podotkla druhá z kurátorek Romana Macháčková. V památníku jsou proto k vidění i jejich osobní předměty - Vilémova dýmka, dřevěné hračky, model sochy Helenky z Pohádky máje, Aloisovy zápisníky nebo včelařské potřeby.

Výstavu, uspořádanou ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví, doplní tematické přednášky, výlet do kraje Pohádky máje a komentované prohlídky. Drama jihomoravské vesnice si zájemci mohou prohlédnout do 26. srpna.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)