I jarní úklid může být uměním

Praha – Netradiční výstavní prostor Galerie Altán Klamovka hostí instalaci studentky Ateliéru performance u Jiřího Kovandy v Ústí nad Labem Karímy Al-Mukhtarové, kterou nazvala Jarní úklid. Autorka navozuje pocit pracovní místnosti – skladiště, kde lze najít nástroje, materiály, ale kde si lze dojít na „cigáro“ či si ohřát jídlo. Výstava se dále po vernisážové performanci primárně založené na převedení pracovního postupu do výsledné výtvarné formy stává „dějištěm“ pro další akce, které se uskuteční v každý výstavní den, kdy Karíma v jedné osobě vystupuje jako kustodka i performerka najednou.

„Karíma Al-Mukhtarová je mladou umělkyní, která ve své tvorbě ráda balancuje na křehké hraně mezi každodenností a uměním. Její tvorba je provázána na médium performance, které studuje u Jiřího Kovandy ve čtvrtém ročníku na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. V Altánu Klamovka Karíma pracuje se změnou významu výstavního prostoru. Autorka zde vlastní razantní intervencí změnila účel prostoru galerie. Klasický výstavní záměr je potlačen a proměněn v 'pracovně-odpočinkovou' zónu,“ přibližuje instalaci kurátorka Lenka Sýkorová. 

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Pracovní postupy, dobré rady či návody Karíma ráda podrobuje zkoumání z vizuálního i funkčního hlediska. Postupy pak zkouší v soukromí a momenty, které shledává zajímavými, převádí do jiného kontextu v rámci výsledného výtvarného média. Výstupem se pak stávají samotné performance, instalace či dokumentace akcí. „Karíma však nepřikládá dokumentaci důležitost, ale spíše jí jde o samotný proces celé akce, který je založen na principu 'pokus - omyl'. Její tvorbu lze zařadit do proudu současného českého postkonceptuálního umění, ve kterém lze shledávat odkazy ke hře či kutilství,“ dodává Sýkorová. 

  • Jarní úklid zdroj: ČT24
  • Jarní úklid zdroj: ČT24

V Altánu Klamovka v minulosti vystavovaly např. Eva Koťátková, Prostřeno (2006) či Magdaléna Kwiatkowska (2007), které také pracovaly s principy, které vycházely z návodů, tak jako u současné vystavující Karímy Al-Mukhtarové. 

Karíma Al-Mukhtarová, instalace Jarní úklid v Galerii Altán Klamovka, vernisáž 3. 4. 2012 v 18:00, výstava potrvá do 29. 4. 2012. 

Galerie Altán Klamovka v Praze od svého prvopočátku od roku 2004 představuje mladou generaci grafických designérů, fotografů a multimediálních výtvarníků. Výjimečnost galerie, i když disponuje malým výstavním prostorem, je v možnosti pracovat s prostorem uvnitř galerie i s blízkým okolí parku Klamovka, a proto je velmi často využívána pro site – specific projekty. Galerie si klade za cíl vytvořit autonomní výstavní zónu pro nastupující generaci vizuálních umělců. Mnohdy se v Altánu Klamovka konají první samostatné prezentace studujících výtvarníků či čerstvých absolventů vysokých uměleckých škol. Tímto galerie napomáhá jejich tvůrčímu i budoucímu profesionálnímu rozvoji. Za dobu své výstavní činnosti se Altán Klamovka etabloval na poli mezinárodních projektů vizuálních komunikací a grafického designu.