Robert Vano fotí pro Bangladéš

Praha – Podpora chudinských škol v Bangladéši se stala hlavním tématem kalendáře na příští rok, na kterém spolupracoval fotograf Robert Vano. Mezi dvanácti ženami, které tvůrci projektu oslovili, byly i osobnosti České televize. Z výtěžku chce organizace Adra podpořit osm škol v okolí bangladéšské metropole, které navštěvuje přes šest set dětí.

Charitativní kalendář organizace Adra inspirovala netypická destinace jihovýchodní Asie. Výtěžkem z fotografií chce podpořit slumové školy v metropoli Dháce. „Ty školy můžou vypadat různě. Může to být v lepším případě zděná budova, ale podporujeme i jednu školu takzvaně na ulici, která nemá žádnou budovu, jen se natáhne rohož na ulici a tam se učí,“ popisuje tisková mluvčí organizace Adra Martina Šmídtová.

Přípravy nového kalendáře začaly už loni. Studenti pražské Střední umělecké školy textilních řemesel navrhli kostýmy s bangladéšskými motivy pro osobnosti kalendáře i jejich děti. Podle spoluautora projektu Pavla Maliny je právě téma matka a dítě velmi nosné a nikdy se neokouká. „Fotky budou barevné. I když rád dělám černobílé fotky, u Bangladéše by to byla škoda, ty barvy jsou nádherné,“ říká fotograf Robert Vano.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)

Na fotografiích se objeví známé osobnosti s dětmi, autoři oslovili i tři tváře České televize – Evu Hrnčířovou, Barboru Černoškovou a Barboru Kroužkovou, ale také známé sportovkyně či herečky. Křest kalendáře a dražba fotografických obrazů proběhne 12. září.