Divadelní školy pátrají v Brně po snu

Brno - Karnevalovým průvodem přes centrum města začal v úterý v Brně mezinárodní festival divadelních škol z celého světa Setkání/Encounter. 22. ročníku přehlídky, která je podle pořadatelů z JAMU nejvýznamnějším středoevropským festivalem divadelních škol, se účastní 12 škol z celého světa.

Motto letošního festivalu zní Do I have a dream?, tedy Mám sen? Jde o slavný výrok Martina Luthera Kinga, ovšem obrácený v otázku. „Snažíme se s Kingem polemizovat. Ptáme se, zda nás ještě spojuje nějaký kolektivní sen či vize, i když už v podstatě nemusíme o nic bojovat,“ vysvětlil režisér festivalu Lukáš Kopecký.

Většina účastníků je z Evropy, ale přijeli také hosté z Kolumbie, Jižní Koreje a Jižní Afriky. Původně ohlášená škola z čínské provincie Jün-nan ale nepřijela kvůli problémům s vízy. „Měli jsme letos za cíl, dostat sem všechny kontinenty. Nemáme sice školu z Austrálie, ale máme australského porotce, takže si troufám říct, že jsme i tento kontinent dobyli,“ poznamenala koordinátorka festivalu Alexandra Pátková.

Kromě karnevalu bylo první den na programu představení divadelního souboru z jihoafrické Univerzity Wits, která zprostředkovala Brňanům pohled do jiné kultury. Hra Relativita: Příběhy černošské čtvrti zobrazuje život chudiny, v jejíž čtvrti se objevil masový vrah. „Typ divadla, který jsme přivezli, se odlišuje od toho, na jaké jsou zvyklí čeští diváci, a pro nás je zajímavé sledovat, jak ho přijímají. Musím říct, že publikum bylo skvělé, naslouchalo,“ zhodnotil brněnské uvedení režisér dramatu Tsepo Mamatu.

Festival je příležitostí ke srovnání přístupů různých kultur k celosvětově známým předlohám. Letos zájemci zhlédnou například Largo desolato od Václava Havla v podání mladých tureckých divadelníků. Kolumbijci sehrají legendární příběh Tristana a Isoldy přenesený do moderní doby. Korejci z akademie v Sejongu zase v představení Pětiminutové požádání o ruku vycházejí z Antona Pavloviče Čechova.

Jednotlivá představení hostí divadla Husa na provázku, Reduta, Marta, Divadlo U stolu, HaDivadlo a Divadelní fakulta JAMU, a to vždy v mateřském jazyce hostující školy bez překladu do češtiny. Většina představení je určena primárně studentům a účastníkům festivalu, některá ale může navštívit i veřejnost. Za doprovodným programem vyrazí studenti například do klubu Fléda a průmyslového areálu Zbrojovky. Přehlídka potrvá do 14. dubna.