Cyril a Metoděj se dočkají celovečerního snímku

Plzeň - Český režisér Petr Nikolaev se pouští do natáčení velkofilmu o věrozvěstech Cyrilu a Metodějovi. Chce se hlouběji věnovat charakteristikám a osudům jednotlivých postav a v chystaném snímku použije i techniku dokudramatu. Film vejde do distribuce v roce 2013.

Právě na tento rok totiž připadá další výročí příchodu obou Slovanů na Velkou Moravu. Podle určení UNESCA jde zároveň přímo o „rok věrozvěstů“. Vedle celovečerního filmu chystá režisér v koprodukci s Českou televizí i několikadílný seriál.  

Tvůrci se při vymýšlení námětu nechali inspirovat projekty, které točí na obdobné téma pro britskou televizní stanici BBC či pro dokumentární program Discovery. Právě od těchto médií se rozhodli okoukat techniku dokudramatu, kterou ale i tak hodlají lehce pozměnit.

Definice klasického dokudramatu hovoří o dokumentárním stylu, do nějž následně pronikají zdramatizované prvky skutečných historických událostí. Producentský tým má však v plánu proplést do děje i určitý druh fabulace. A to třeba skrz postavu lobbisty, což rozhodně není na první dojem typická postava z devátého století. Podle tvůrců však postava podobného charakteru existovala.

„Film je strašně náročný. Začínáme v Konstantinopoli, jdeme na misi k Azarům, pohybujeme se v Benátkách a Římě, ve Franské říši a máme tam osmdesát postav, které projektem procházejí,“ nechal se slyšet hlavní producent.  

Režisér Petr Nikolaev
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Evidentně komplikovaný scénář má na starosti Miroslav Oščatka a v hlavních rolích se objeví Karel Dobrý, Hynek Čermák nebo seriálový herec Roman Zach. Stopáž se pohybuje kolem hodiny a půl.  

Cyril a Metoděj svou abecedou významně ovlivnili gramotnost Slovanů. Sestavili navíc nový právní řád a přeložili Starý zákon. Snímek o této dvojici se snaží poukázat na to, že evropské národy neudrží pohromadě nic menšího než společný morální a duchovní zákon.