Lumetův Serpico radikálně odmítá korupci

Praha - Americký Sidney Lumet se ve svém dramatickém snímku Serpico opět pere za pravdu, jde sám proti všem a přitom neustále naráží hlavou do zdi. Hlavní hrdina policista Frank Serpico se dostává do nesnází kvůli odmítání úplatků. Zaplete se do aféry, která zcela pohltí jeho život, i přesto je odhodlán bojovat dál. Hlavní role se ujal Al Pacino. ČT2 film uvede dnes ve 20:55 hodin v rámci cyklu Velikáni filmu.

Sidney Lumet se tentokrát nerozhodl pro zcela smyšlený příběh. Naopak se drží reality, takže snímek odpovídá skutečné události. Jako předloha snímku posloužila biografie policisty Franka Serpica z pera novináře Petera Maase, které se prodalo přes tři miliony kusů. Vznikl dokonce i stejnojmenný seriál, na něm se ale nepodílel nikdo z tvůrců zmíněného filmu.

Syn italských imigrantů nastoupil coby pochůzkář do newyorské policie plný nadšení a mladického odhodlání. Serpico byl už od počátku podivín a pracoval skrze zcela odlišné praktiky než jeho kolegové. Místo mlácení bral trestance s sebou na kávu, kde si s ním povídal o motivu zločinu a dalších okolnostech. 

Mistrovsky také využíval mimikry a odmítal nosit policejní uniformu. Tvrdil totiž, že bez ní snáz splyne s ulicí a podaří se mu vloudit tam, kam by obyčejného policistu nepustili. Tyto výstřednosti se přirozeně nesetkávaly s velkou oblibou u jeho nadřízených. Ale Frank zkrátka přinášel dobré výsledky.    

Serpico (Sidney Lumet)
Zdroj: ČT24/ČT

Snímek Serpico jej zachycuje v životní fázi, kdy se permanentně odmítal účastnit úplatků a korupce, jež prolezly do celé struktury americké policie v 60. letech. Paradoxně si tak způsobil velké problémy mezi svými kolegy. Kvůli odhalení pravdy a zamezení úplatkářství však rozhodl riskovat i život. 

Film skvěle ukazuje postupný přerod z naivního pochůzkáře do odhodlaného policisty. Divák je svědkem událostí, které Serpicovi ovládají život a připraví ho tak dokonce o několik intimních vztahů. Nespravedlnost se Frankovým srdcem plíží jako mor a on se stává posedlým, dokud situaci nevyřeší. Vše musí stranou v zoufalém boji jednoho proti všem. 

Při jednom z drogových zátahů byl policista střelen do tváře, tudíž zcela ohluchl na levé ucho. Do důchodu odešel v roce 1972, přesně rok poté, co za své počínání obdržel nejvyšší vyznamenání Medaile cti. Američan s italskými kořeny byl čtyřikrát ženatý.Většina manželství však nepřežila víc než tři roky, kromě posledního, kdy mu manželka zemřela na rakovinu. Z těchto vztahů má jednoho syna.   

Před vznikem snímku si herec Al Pacino, ztvárňující postavu hlavního hrdiny, pozval Franka Serpica do svého domu, kde s ním trávil čas, aby mohl pečlivě analyzovat jeho myšlenky a pochopit tak podstatu jeho charakteru. Samotné natáčení se odehrávalo pozpátku – nejprve tvůrci točili scény se zarostlým Al Pacinem a ten si teprve postupně vlasy i vousy zkracoval. První scény přišly tedy nařadu jako poslední.

Ukázka z filmu Serpico (zdroj: ČT24)

Serpico: Drama (1973). Hrají: Al Pacino, John Randolph, Biff McGuire, Barbara Eda-Young, Cornelia Sharpe, Tony Roberts, Norman Ornellas