Zlínským klapkám to stále klape

Zlín - Už jen dva týdny zbývají do startu 52. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Program i hvězdy, které přijedou, organizátoři zatím drží v tajnosti. Doprovodné akce ale už začaly, jednou z nich je výstava a následná dražba umělecky ztvárněných filmových klapek. Letos se koná už popatnácté.

„I letos klapkou přispěla Iva Hüttnerová, Jan Saudek nebo Miloš Nesvatba,“ prozradil mluvčí festivalu Martin Pášma, jaké známé osobnosti se do projektu zapojily. Celkem vzniklo pro letošní ročník 120 klapek.

Část z nich bylo vystaveno už v dubnu v pražském Divadle Hybernia. Od pondělí 14. května do 1. června si Minisalon klapek mohou prohlédnout i Zlínští v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Výstavu uzavře veřejná dražba. Loni se prodaly všechny klapky a aukce vynesla více než 2,1 milionu korun. Peníze letos – stejně jako loni – půjdou na podporu mladých filmařů.

Festival začne o pár dní dříve – 27. května. Podrobný program přehlídky budou organizátoři ještě pár dní tajit. „Zveřejněn bude 15. května. Dominantou letošního ročníku budou dny irské kinematografie,“ prozradila ale vedoucí programového oddělení Markéta Pášmová. Celkem přehlídka nabídne přes dvě stě filmů. Připomene mimo jiné skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku a výtvarníka Jiřího Trnku. Pořadatelé už oznámili, že Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež převezme Jiří Lábus.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)