Nashle za rok, Ostravo! Colours končí

Ostrava - Rekordních 32 tisíc návštěvníků čtyři dny prověřovalo areál Dolní oblasti Vítkovic. Dnes tam končí festival Colours of Ostrava. Na pódiích vystoupili mezi jinými Bobby McFerrin, Zaz nebo Alanis Morissetteová. Organizátoři už plánují další ročník. Festival zaměstnal i ostravské policisty, ti museli řešit několik krádeží.

Francouzská šansoniérka Zaz vystoupila v sobotu na hlavní scéně festivalu. Výkon novodobé Edith Piaf diváky nadchnul. „Nadchla i nás organizátory, byla velmi vstřícná, předvedla fantastický výkon, takže se stala miláčkem Colours,“ pochválila zpěvačku ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Poslední festivalový den návštěvníky roztančili Staff Benda Bilili, kapela vozíčkářů z Konga. Závěr programu patřil jedné z největších hvězd současného R&B a soulu Janelle Monáe. Kromě hudby bylo na programu i divadlo – příbramská scéna přivezla hru Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou v hlavní (a prakticky jediné) roli. „Budu na to strašně dlouho vzpomínat, protože je to zatím největší sál, který jsme naplnili,“ poznamenala herečka.

Rekordní návštěvnost znamenala pro organizátory i areál Dolní oblasti Vítkovic zatěžkávací zkoušku. „V průběhu festivalu jsme museli všechno navyšovat, od počtu toalet přes ochranku až po kapacitu stanového městečka,“ řekla Holušová. Nečekaný zájem měli návštěvníci festivalu o prohlídku vysoké pece, přetížený výtah museli technici celou noc spravovat.

V souvislosti s festivalem řešila policie sedm trestných činů a jeden přestupek. Šlo především o krádeže odložených věcí. Jeden návštěvník přišel o auto. V něm nechal celkem pět platebních karet, doklady a peníze. Celkem škodu vyčíslil na 122 000 korun. Jeden podnapilý mladík skončil na protialkoholní stanici.

Většina návštěvníků si kromě hudebních zážitků z festivalu odnese také bolavé nohy. Nezpevněný povrch nápor více než třiceti tisíc lidí nevydržel. Přes malé nedostatky se ale nový areál osvědčil. Organizátoři tady plánují uspořádat i další, už dvanáctý ročník festivalu.