Klávesista Deep Purple Jon Lord zemřel

Londýn - Skladatel a klávesista a jeden ze zakladatelů skvělé rockové kapely Deep Purple Jon Lord zemřel. Byl spoluautorem jedné z nejslavnějších rockových skladeb všech dob, Smoke On The Water. Nedávno oslavil 71. narozeniny. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Jon Lord odešel,“ píše se na jeho webu. Lord poslední rok bojoval s rakovinou slinivky. Osudnou se mu stala plicní embolie. Umíral obklopen svou milovanou rodinou. „Jon odešel ze Tmy do Světla,“ píše se na webu.

Jon Douglas Lord se narodil 9. června 1941. Na piano se učil od dětství, silně ho ovlivnila hudba Johanna Sebastiana Bacha. Koncertovat začal po hospodách, hrál jazz a rhythm'n'blues. Proslavil se jako skladatel a klávesista Deep Purple, anglické rockové skupiny založené v roce 1968.

Deep Purple propojili i díky Lordovi motivy z klasické hudby s hardrockem, který ztělesňoval hlavně Ritchie Blackmore. Roku 1976 se kapela rozpadla, v roce 1984 se ale dala triumfálně opět dohromady. Patří mezi nejlepší rockové skupiny všech dob.

V roce 2001 se kvůli zdravotním problémům Lord rozhodl kapelu opustit. Bylo však nutné odehrát smluvené koncerty v USA a Lord dostal za úkol, aby vybral svého zástupce. Ten přivedl Dona Aireyho, který s kapelou hraje dosud.

Po definitivním odchodu z Deep Purple v roce 2002 pokračoval Lord úspěšně v sólové kariéře a více se věnoval i své milované vážné hudbě. Kromě Deep Purple hrál také s Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods a Flower Pot Men.