Ochutnávka cirkusových slz

Praha – Představení, které se jindy a jinde nebude už možná opakovat, slibuje program letošního ročníku festivalu Letní Letná. Na jevišti se setkají tři evropské soubory nového cirkusu – francouzský Cahin-caha, švédský Cirkus Cirkör a český Cirk La Putyka – a diváky potěší ochutnávkou ze společného kabaretního projektu nazvaného Lacrimae.

„Lacrimae znamená mnoho slz nebo kapek, které se slévají do jednoho silného proudu. Podobně se spojují naše soubory, které mají odlišné zázemí i styl práce. Výsledkem bude večer, který diváky strhne proudem zážitků,“ slibuje Rosťa Novák, principál La Putyky. „V současné Evropě je takové spojení tří souborů nevídané,“ upozorňuje.

Chystaný třídílný novocirkusovo-kabaretní projekt vzniká už přes rok při společných workshopech. Premiéra všech tří představení proběhne v roce 2013 v Marseille a v Praze na festivalu nového cirkusu a divadla. Na letošním, devátém ročníku každý ze tří souborů předvede dvacet pět minut představení.

Cirskus Cirkör ze Švédka například přiveze provazochodce s akrobacií na volném laně a trapézistku. Z Francie dorazí akrobat a klaun Daniel Gulko, principál souboru Cahin Caha, a vzdušní akrobaté. Tématem české části je risk. Kromě čtyř Čechů v ní vystoupí také zahraniční umělci, kupříkladu mistr v ovládání cyr wheelu, tedy velké obruče.

„Rádi bychom udělali při představení stolovou úpravu, která se ke kabaretu hodí, a také zatáhli aktivně diváky do děje,“ plánuje Novák. I když konkrétní výsledný tvar je zatím zahalen tajemstvím a pro diváky bude velkým překvapením, tvůrci prý již nyní mohou slíbit vrcholný nový cirkus.

Kabaret Lacrimae bude na letošní Letní Letné uveden sedmkrát od 19. do 26. srpna. Festival se koná od 19. srpna do 2. září v pražských Letenských sadech, hlavním letošním lákadlem je kanadský soubor 7 Fingers.