Marná (lásky) snaha. Shakespearovi narostl kratky zobak

Ostrava - Co se může stát, když se jen tak z hecu náruživé mládí vrhne z víru života do náruživého napravování, které však není cestou nápravy, ale zdrojem další zábavy? Komedie Marná lásky snaha baví divadelní publikum už několik staletí. 18. července zahájila na Slezskoostravském hradě ostravskou část Letních shakespearovských slavností.

„Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky,“ přiblížil Shakespearovu hru slovenský režisér inscenace Ondrej Spišák.

Představení sice vznikalo pod slovenským režijním vedením, účinkuje v něm ale řada ostravských herců – Kateřina Janečková, držitelka Thálie pro herecký talent do 33 let Tereza Dočekalová, Vladimír Polák, Jiří Sedláček a také Michal Kavalčík, kterého lidé možná spíše znají pod jeho alter egem Ruda z Ostravy.

V Shakespearově komedii hraje Kotrbu, mladíka z vesnice. „Kotrba je vychytrálek, obratný veksláček, který vždycky ví, s kým se spolčit, aby se mu vedlo dobře,“ uvedl ke své roli Kavalčík. Je prý rád, že se publiku ukáže i jinak než jen jako prostoduchý Ruda. A navíc v Shakespearovi.

„Je tam láska, bolest, zklamání. Shakespeare to vše umí velmi dobře spojit, každý si najde něco pro sebe,“ poznamenal k dravé i hravé komedii lásky. „Shakespeare byl úžasný pozorovatel. Lidské chování ve věcech sexuality, lásky a vztahů je přesně takové jako před pěti sty lety,“ domnívá se i režisér Ondrej Spišák.

Reportáž K. Kačmarské o Letních shakespearovských slavnostech (zdroj: ČT24)

Na návštěvníky kromě herců čeká také plno hudby. Ostravský skladatel Pavel Helebrand na ní spolupracoval s americkou skladatelkou, zpěvačkou a violoncellistkou Ashiou Grzesikovou. „Je to výborná hra. Česky vůbec neumím, přesto se neustále směju. Během představení, kdy se vlastně vůbec smát nesmíte, je to někdy těžké,“ přiznala.

Marná lásky snaha je jednou ze čtyř premiér, které jsou na programu pátých Letních shakespearovských slavností v Ostravě. Hraje se zde do 22. července, poté pobaví diváky v Praze a v Brně.