Na plzeňské ulici je živo

Plzeň - Osmdesát kapel a divadelních představení na šesti scénách během deseti dnů zahrnuje program Pilsen City Festu. Akce je hlavní součástí prvního ročníku multižánrového projektu Živá ulice - Plzeňská setkání, který oživuje západočeskou metropoli po celé prázdniny.

„Živá ulice je synonymem slova festival – které ve skutečnosti znamená především slavnost, oslavu. V Plzni se bude slavit síla společných zážitků a setkávání, bez zábran a pro každého,“ přislíbil ředitel festivalu Jakub Vedral.

Přehlídka nabídne řadu žánrů a stylů, od populárních skupin, jako jsou Toxique, přes proslavené mistry hudby i slova v podobě Vladimíra Mišíka či Michala Prokopa až po alternativu zastoupenou například skupinami Čankišou nebo U-Prag. Kapela The Tap Tap přijede podpořit BezBar, bezbariérový bar poblíž hlavní scény na náměstí Republiky, kde obsluhují vozíčkáři.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

„Hlavní scéna festivalu, Republika Stage, nabídne vícegenerační setkání i na pódiu. Každý den se tu potkají vždy otcové se svými syny, například Jan Burian a jeho syn Jiří s kapelou Republic of Two nebo Michal Pavlíček a jeho syn s kapelou U-Prag a taky třeba Jan a Zdeněk Kluka v jedné kapele Čankišou, která hraje hned první den, ve čtvrtek 9. 8.,“ upozornil dramaturg festivalu David Gaydečka z United Islands České spořitelny.

Hudba a divadlo zaplní nejen náměstí, ale i další místa v centru. V prostoru U Branky se můžou návštěvníci těšit na alternativnější Zach's Pub Stage, před Západočeským muzeem na bigbeatové pecky v podobě House of Blues Stage. Jazz zastoupí dvůr Měšťanské besedy v čele s interprety, jako jsou Jonathan Gaudet Four či Glimmer Quintet. Pro děti a rodiče je připraveno několik představení v prostoru Proluka Vojta Vrtek, Studio Damúza či Divadlo Já to jsem.

Sadový okruh bude poslední dva dny festivalu patřit mladé módě a designu – 17. a 18. srpna zde návštěvníci najdou několik desítek návrhářů, designérů a prodejců.