Podzim s ČT: Mnoho premiér, mnoho osudů

Praha – Programová předpověď České televize na podzim: Rodina Dvořákova povypráví o prvních svobodných volbách, Antonín Maděra a „kaubojové“ ze Zdivočelé země se také dočkají konce totalitního režimu, generace „samotářů“ se bude v seriálu Ententýky potýkat s rodičovskou rolí. Televizní zábavu rozvíří lehce alternativní talk show Tomáš Matonoha a tancem pátá řada StarDance. Stopy, fakta i tajemství poodhalí Stanislav Motl a triptych Ztracená brána. Poprázdninová nabídka ČT je zkrátka pestrá jako podzim - přichází s novinkami, ale nezapomíná ani na to dobré, co už diváci znají.

Tradice, poznání a síla příběhu zní podtitul podzimního programu ČT. Při jeho sestavování měla televize na paměti tradici, kterou vytvořila za téměř šedesát let svého působení, zároveň ale kladla ještě větší důraz na novou, původní tvorbu. „Největší silou programu ČT byla vždycky žánrová a obsahová pestrost,“ zdůraznil ředitel programu Milan Fridrich, co zůstává i na podzim hlavní zbraní České televize, přestože nevyráží do „války o diváka“.

SERIÁLY: Noví i staří hrdinové

Původním seriálům – a vůbec dramatické tvorbě - je jako vždy vyhrazen hlavní vysílací čas Jedničky. „ČT1 nabídne silné příběhy a originální českou původní tvorbu v dosud nevídané míře,“ upozornil Fridrich, že setkávat se s ní budou diváci prakticky po celý týden.

Podzim na ČT / čtvrté série seriálů Vyprávěj a Zdivočelá země
Zdroj: ČT24/ČT

Čtvrtého pokračování se dočkají dva velké seriálové projekty České televize. Zdivočelou zemi (od 3. září, ČT1, 20:00) završí posledních třináct dílů z celkem pětačtyřiceti, které představují pětačtyřicet let historie České, respektive Československé republiky. „Čtvrtá řada je poslední řadou,“ poznamenal autor knižní předlohy a spoluautor scenáře Jiří Stránský. „Je sice orámována návštěvou letců RAF u Václava Havla, ale začíná v roce 1976, takže kdo má jen trošku paměť, tak ví, co ho asi čeká. Ale myslím, že je tam i hodně zábavy a snažili jsme se, aby tam nebylo zas moc smutku.“

Odlehčenější formou se na naši minulost dívá retroseriál Vyprávěj (od 7. září, ČT1, 20:00). Příběhy rodiny Dvořákových se i ve čtvrté řadě odehrávají na pozadí historických milníků – prvních svobodných voleb, velké a malé privatizace, restitucí nebo rozdělení Československa. „Dostali jsme se do konce 80. let, prvních několik dílů naváže na to, kde jsme skončili, na Palachův týden, a potom bude Vyprávěj mapovat situaci do sametové revoluce. Poté budeme vyprávět několik příběhů z 90. let a začátku nového milénia,“ prozradil producent Filip Bobiňski. Čtvrtá řada je závěrečná, i když… „Alespoň do té doby, než uběhne pár let a budeme to moci nazývat retro,“ naznačil, i když žertem, Bobiňski, že ČT se k projektu, který získal ocenění od diváků i festivalových porot, možná v daleké budoucnosti vrátí.

Podzim na ČT / seriál Ententýky
Zdroj: ČT24/ČT

Se zbrusu novými hrdiny, kteří budou s diváky trávit středeční večery (od 5. září, ČT1, 20:00), seznámí seriál Ententýky, jemuž nechybí „radost, humor a hlavně život sám“. Na rozdíl od dvou zmíněných seriálových premiér se odehrává v současnosti a řeší partnerské a rodičovské vztahy mladé a střední generace. „Myslíme si, že bude zábavný pro všechny generace, pro pubertální mládež i pro dědečky a babičky,“ odhaduje za tvůrce Pavel Anděl. „Ten seriál je v mnohém výjimečný. Jedna výjimečnost, na kterou bych chtěl upozornit, je, že zachovává jistou intimitu v přístupu. Nesnaží se jenom pobavit, ale nabízí i různá řešení, situace okoukané ze života.“ Se seriálovými postavami navíc mohou diváci i komunikovat – Ute (Jitka Schneiderová) založila blog www.jsemvtom.cz, kde mohou lidé už teď diskutovat o všem, co život přináší. A od 5. září pak poznat blíže i další postavy v podání Kristýny Kociánové, Zuzany Kajnarové Říčařové, Lucie Zedníčkové, Filipa Blažka, Filipa Čapky, Martina Písaříka nebo Roberta Jaškówa.

Podzim na ČT / Okno do hřbitova
Zdroj: ČT24/ČT

Podzimní seriálová tvorba pamatuje i na milovníky hororových příběhů. Cyklus televizních, sotva půlhodinových povídek Okno do hřbitova (od 6. září, ČT1, 21:00) natočil Vladimír Michálek podle předlohy Miloslava Švandrlíka. „Doufám, že se diváci budou při sledování bát i dobře bavit,“ přeje si režisér. Příběhy s názvy Milenka mrtvého nebo Vzkaz od nebožky, nemluvě o titulní povídce Okno do hřbitova, jsou toho příslibem.

Kromě domácí seriálové produkce najdou diváci v programu i zahraniční. V premiéře ČT uvede výpravné historické seriály Borgiové (od 9. září, ČT2, 22:00) o kontroverzní šlechtické rodině a Pilíře Země (od 11. listopadu, ČT2, 22:00), odehrávající se v Anglii dvanáctého století. Potěšeni budou i příznivci detektiva Murdocha, který bude řešit případy i ve čtvrté a páté řadě (od 9. září, ČT1. 15:30).

Podzim na ČT / seriály Pilíř Země a Případy detektiva Murdocha IV, V
Zdroj: ČT24/ČT

FILMY: Záhada i zábava

Nedělní večery už tradičně na veřejnoprávní televizi patří původní dramatice. Nejinak tomu bude i na podzim 2012. Do vysílání se vrátí kriminální cyklus Ach, ty vraždy! (od 30. září) s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, obohacený o nové díly, v plánu jsou ale i premiéry. Divákům už známý cyklus Setkání s hvězdou (od 25. listopadu) představí ve třech příbězích tři herecké proměny Jany Hlaváčové, Boleslava Polívky a Dagmar Havlové. Ti, které zaujal triptych Ďáblova lest, budou jistě potěšeni třídílným snímkem, který na ni volně navazuje. Ztracená brána (od 9. září) v režii Jiřího Stracha zavede Aňu Geislerovou, Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana ke středověkému Voynichovu rukopisu. Komediální žánr zastupuje snímek Vánoční hvězda (16. prosince), v němž si Igor Bareš zahrál nesmělého vesnického muzikanta, kterého spoluhráči přihlásí do televizní soutěže.

Podzim na ČT / mystická Ztracená brána a romantická Vánoční hvězda
Zdroj: ČT24/ČT

ZÁBAVA: Tanec, improvizace a Bakaláři

Při pohledu do kalendáře lze snadno zjistit, že původní tvorbě České televize je vyhrazen na ČT1 hlavní program od 20:00 a že na tři dny v týdnu ještě tato okýnka zbývá zaplnit. V úterky a čtvrtky se diváci mohou vrátit k Nejlepším Bakalářům (od 28. srpna), jimiž provede Viktor Preiss, a soboty je opět strhnou do víru tance v páté řadě StarDance (od 3. listopadu). Na Dvojce se sobotní večery budou odehrávat v brněnské Redutě, kde se natáčí pořad Na forbíně TM (od 6. září), tak trochu jiná (talk) show Tomáše Matonohy. Od ostatních podobných pořadů, jako je Všechnopárty a Trumfy Miroslava Donutila, se liší tím, že Matonoha své hosty strhává i ke skečům, improvizacím a humorným scénkám. „Všechno je otevřené,“ říká, „takže je možné vidět hrát Martina Stropnického na bicí a Luďka Sobotu recitovat Shakespeara.“ Zábavu slibuje také stand-up comedy pořad Na stojáka (od 5. září), pořad v licenci HBO nově vysílá ČT.

Podzim na ČT / Na forbíně s TM a stand-up pořad Na stojáka
Zdroj: ČT24/ČT

VZDĚLÁNÍ A POZNÁVÁNÍ: Rub, líc a tajemství

Úkolem veřejnoprávní televize není samozřejmě jen bavit, ale také dát divákům možnost se prostřednictvím obrazovky vzdělávat a poznávat, co zajímavého svět kolem nás nabízí. Poznávání a zábavu spojuje „soutěžní odyssea po českých vesnicích, městech a regionech“ Můžeme dál? (od 3. září), která se s moderátory Tomášem Měcháčkem a Miluší Bittnerovou vydává doslova do domácností a přibližuje to, jací vlastně jsme a co vůbec o sobě víme. Putovat bude i Toulavá kamera (od 4. září), která to má koneckonců v názvu, tentokrát ovšem poprvé vypraví za hranice a vychutná si Slovensko.

Iveta Toušlová, která je průvodkyní Toulavou kamerou spolu s Josefem Maršálem, se stala moderátorkou i nového publicistického týdeníku Rub a líc (od 30. října). „Má v sobě potenciál stát se jakousi GPS pro naše diváky. Aby se dokázali zorientovat ve stále složitějším světě,“ říká o projektu, který se pokouší na vše, co nás obklopuje, nahlížet z různých úhlů pohledu. Věnovat se bude tématům plastické chirurgie, tajných služeb, mateřství po čtyřicítce či sametových miliardářů.

Podzim na ČT / soutěžní pořad Můžeme dál? a publicistický magazín Rub a líc
Zdroj: ČT24/ČT

Publicistiku na ČT od podzimu obohatí i magazín Tísňová linka (od 6. září) seznamující s případy, jež musí dennodenně řešit záchranáři, hasiči a policisté. „Samozřejme chceme zaujmout, ale také chceme poučit. Každému z nás se může stát, že bude muset zachránit lidský život,“ poznamenal k cílům pořadu moderátor Mirek Vaňura. Novou tváří na obrazovkách bude také spisovatel a „pátrací reportér“ Stanislav Motl. S úspěchem uvádí od roku 2009 na Českém rozhlase pořad Stopy, fakta, tajemství, v televizní podobě pod stejným názvem po nich bude od podzimu pátrat i na ČT (od 5. září).

„V cyklu Stopy, fakta, tajemství se pokouším přinášet málo známá či úplně neznámá témata. Mou touhou je přinášet neotřelá, pokud možno objevná témata. Jsou ovšem také témata všeobecně známá, ale při jejich dalším studiu například zjistíte, že se objevují nové, zajímavé a často velmi překvapivé souvislosti. I tohle je často námětem mého cyklu,“ představil pořad Motl. Vydá se například po stopách tzv. akce T4, shromáždí fakta v případu dlouho utajovaného případu masové vražedkyně a pokusí se odkrýt tajemství, jak to ve skutečnosti bylo s pokladem ruských carů.

Podzim na ČT / pořady Tísňová linka a Stopy, fakta, tajemství
Zdroj: ČT24/ČT

DOKUMENT: Doma, za humny i ve vesmíru

V dokumentární tvorbě nemůže ČT opomenout výročí rozdělení Československa. Prožívat ho budou nejen hrdinové seriálu Vyprávěj, jak už bylo zmíněno, přiblíží ho i cyklus dvanácti dokumentů Sbohem, Československo (od 14. října), jehož záměrem není přesné mapování historických událostí a rozhodujících jednání. „Chtěli bychom, aby byl svědectvím a připomenutím toho, co se dělo před dvaceti lety, ale jenom jako odrazový můstek. Chceme, aby byl svědectvím o ztrátách, ale především i nálezech. Chceme také, aby toto svědectví bylo inspirací do budoucnosti,“ přeje si jeden z autorů Jiří Podlipný.

Ohlížet se bude i projekt Perly českého dokumentu (od 5. září), který představí české dokumentaristy a jejich snímky za posledních třicet let. ČT tak vzdá poctu tvůrcům a žánru, jehož je největším producentem a podporovatelem: Olze Sommerové, Věře Chytilové, Heleně Třeštíkové, Miroslavu Jankovi, Feru Feničovi, Pavlu Štinglovi aj. Těšit se diváci mohou na podzim také na televizní premiéry snímků z (ko)produkce ČT: Věra 68 o Věře Čáslavské, Největší závod je život sám o žokejovi Josefu Váňovi. Speciálním projektem je Země česká - domov Tvůj, do něhož se mohl zapojit každý.

Ze zahraničních dokumentů ČT uvede historické cykly Kronika III. říše či Letecká válka, z oblasti vědy a techniky projekty Velký, větší, největší a Fatální střet. Jiné kraje pomůže poznat Kamera na cestách. „Vypíchnul bych nový 35dílný dokumentární cyklus Vesmír, který začneme vysílat první týden v září a který všem milovníkům univerza nabídne nový pohled a z hlediska vizuálního ztvárnění naprosto nové triky,“ doplnil další tip Milan Fridrich. 

Podzim na ČT / Perly českého dokumentu
Zdroj: ČT24/ČT

ČT24 vstane i o víkendu

I když novinky se týkají především prvního a druhého programu ČT, s novými programy počítá na podzim i ČT24, která posiluje především svoje víkendové vysílání. Studio 6 se pod rozšířeným názvem Studio 6 Víkend bude vysílat i v sobotu a v neděli od 7 do 11 hodin. V programu přibude také speciál Hyde Park – Civilizace, který se vždy v sobotu od 20:05 bude věnovat otázkám vědy a civilizačním fenoménům.

PODZIMNÍ SCHÉMA ČT - NÁPOVĚDA SMĚŘOVÁNÍ JEDNIČKY A DVOJKY

Milan Fridrich, ředitel programu, o ČT1 a ČT2: „Jednička bude na podzim víc rodinná, bude na ní víc seriálů, víc dramatiky, ale zároveň i české publicistiky a zábavy, bude to program v dobrém slova smyslu český. Dvojka bude exkluzivní. Bude vysílat víc českých i zahraničních dokumentů, filmy, seriály, sitkomy a ikonické talk show, zároveň i operu a divadlo. Krok za krokem si bude Dvojka budovat jasnou strukturu pro diváka, který nemá moc rád změny, ačkoli je to divák náročný, ale zároveň potřebuje stále nové zajímavé informace, protože je víc závislý na poznání a uměleckém zážitku.“

Petr Dvořák, generální ředitel, o ČT4 a ČT24: "Na sportovním kanálu, jehož název se změní na ČT Sport, budeme dál sledovat velké zahraniční sportovní události a zároveň víc českou stopu ve sportu. U zpravodajského kanálu ČT24 budeme samozřejmě dělat také některé úpravy, s nimiž bychom vás rádi seznámili v průběhu podzimu. Díky Radě ČT, která schválila dlouhodobé plány ČT na příštích pět let, se můžeme někdy v příštím roce těšit na to, že ČT přinese ještě jeden kanál, který bude určen dětem a vzdělávání."