Kanadští tenoristé ohromili klasikou i popem

Praha – Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově si na letošek připravil opravdový bonbónek. Vrcholem akce totiž byla kanadská formace The Four Canadian Tenors, která kombinuje klasickou hudbu s popem, ale také s prvky rocku. Festival se konal od 20. července do 18. srpna.

Skupinu tvoří čtyři muži, a tak se pánové často setkávají s uštěpačnými poznámkami, že jejich koncerty navštěvují pouze ženy. Podle nich ale slaví úspěch u všech kategorií – jak u mužů, u starších posluchačů, tak dokonce i u dětí. Jejich kouzlo tkví v tom, že dokáží diváka rozparádit a následně jej pomocí klasiky dojmout. 

V Českém Krumlově zazpívali věci, které si sami napsali, české publikum ale neochudili ani o známé vážné věci. Na své si tak přišel každý. „Máme tam sice vážné věci, ale chceme se hlavně bavit,“ podotýká jeden z členů. 

Tenoristé jsou také známí svým specifickým jevištním humorem. Vyprávějí přítomným příběhy o tom, co se děje v zákulisí, nebo si dělají legraci sami ze sebe. „Ta hudba je velice silná, chvilkami i velice vážná,“ vysvětlili důvod odlehčených vtípků. 

Každý z jednotlivců má za sebou úspěšnou sólovou kariéru, přestože ne všechny provázela hudba odmalička. Před založením Tenors se vzájemně neznali, ale osud je svedl dohromady. Pak zjistili, že jejich síla tkví právě v kolektivu, a tak rozvinuli další spolupráci. 

Fraser Walters, jeden z členů, si nemůže české publikum vynachválit. Do republiky se vrací poněkolikáté a tvrdí, že jsou Češi hudebně velice vzdělaní, protože zde kraluje skvělá tradice klasické hudby.

Vydáno pod