Ceny za dokumenty v Jihlavě putují za svými majiteli

Jihlava - Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se po necelém týdnu chýlí ke konci. Šestnáctý ročník zná konečně své vítěze. Mezi oceněnými se objevilo např. jméno režiséra Vojtěcha Jasného, jenž obdržel cenu za přínos světové kinematografii.

Při dnešním slavnostním zakončení si ceny našly cestu ke svým majitelům. Vedle zmíněného filmaře Jasného, který má na kontě dnes již legendární snímek Všichni dobří rodáci nebo Až přijde kocour, se blýskli i další. Ocenění nejlepšího českého dokumentárního filmu putuje tedy také za Lukášem Kokešem s Klárou Tasovskou za snímek Pevnost. Ve zvláštní kategorii uspěl Pavel Abrahám za dokument Dva nula a Jan Gebert za Hru o kámen.

Organizátoři se odklonili od striktně filmového programu, na své si totiž přišla také literatura nebo věda. „Letošní rok naplnil naši ambici nebýt jen uzavřeným místem pro pár filmových fanoušků. Stali jsme se platformou pro otevřenou reflexi a analýzu. Tak pestrou škálou osobností se může málokterý festival pochlubit,“ prohlásil ředitel akce Marek Hovorka.

Měl na mysli zřejmě výjimečného čínského hosta Gao Xingjiana, tedy držitele Nobelovy cenu za literaturu. Připojil se k němu i jihokorejský reřisér Jun Če-ro, nový dokumentární styl „performativní žurnalismus“ zase představil dánský autor Mads Brügger. Závěrečný den „zpestřilo“ na Inspiračním fóru také aktivistické ukrajinské hnutí Femen.

Největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě divákům představila 177 filmů ze 47 zemí. Pořadatelé je vybrali z více než 2 500 přihlášených snímků. Ve světové premiéře viděli diváci 41 filmů.