„Kocáb se vždycky vrátí!“

Praha – Pražský výběr dnes startuje turné. Zhruba po šesti letech se fanoušci dočkají koncertu v původní sestavě. Formace přehraje dvě zásadní desky: Straka v hrsti a Výběr. Pánové si mimo jiné chtějí vyzkoušet, zdali nedávno rozhádaná parta vydrží pohromadě…

Pokud by onen pokus nevyšel, ze show v hlavním městě zůstane alespoň vzpomínka v podobě DVD záznamu, který dnes večer vznikne.

Straku v hrsti si zabubnuje Jiří Hrubeš, ve „druhém kole“ ale přenechá stoličku kolegovi Klaudiu Kryšpínovi, jenž si za bicí soupravu sedne při Výběru

Skupina nové vlny dnes platí za legendu. Publicista Vojtěch Lindaur se domnívá, že za to zčásti může muzikantská zručnost a showmanství všech členů. Jejich pódiový projev z nich udělal výjimečné postavy celé dekády. „Prezentace Pražského výběru byla na tehdejší dobu dost divoká a nezvyklá,“ vysvětluje Lindaur. V textech se také objevoval specifický černý humor, který tehdejší „schvalovatelé“ nemohli strávit. 

Skupina se navíc objevila ve správný čas na správném místě. „Vystihla čas i ducha té doby,“ míní Lindaur. 

V roce 2005 se formace ve zlém rozešla, aby se posléze usmířila až na pohřbu společného kamaráda Václava Havla a rozhodla se pro repete. „Neshody kvůli repertoáru, pojetí nebo (ne)koncertování,“ vyjmenovává publicista údajné důvody z muzikantské strany. Do osobní roviny nechce zabředávat. „Očekával jsem, že se stejně vrátí, protože Kocáb se vždycky vrací,“ prohlásil. 

Příchozí by neměli přijít o klasický analogový zvuk, na jaký byli u Pražského výběru zvyklí, přesto by se nazvučení mělo vyčistit a lehce přizpůsobit tomu dnešnímu modernímu.