Kapela Citron je plná energie i po 26 letech

Praha - Kapela Citron vydává dlouho čekávanou reedici alba „Plni energie“, které vychází na CD 14. listopadu. Křest se uskuteční v den vydání od 20 hodin v pražském klubu Hard Rock Café. Příjemným dárkem pro fanoušky kapely je, že vstup na akci je volný. „Ta deska byla zásadní v době, kdy se bývalý režim pomalu hroutil. Pro naše fanoušky to byl určitý závan změn,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 bubeník kapely Radim Pařízek.

„V té době jsme měli permanentní problémy s texty. Například tuto desku jsme natočili v roce 1985 a vyšla až za rok, než se všechno podařilo skloubit. Myslím si, že v té době to bylo dost významné, protože jiná hard rocková kapela tu nebyla,“ upozornil baskytarista Václav Vlasák.

K novému vydání 26 let staré desky hudebníci uvedli, že je to přirozený krok. „V posledních letech dochází v celém světě k návratu ke kořenům rocku. Mladí lidé se o to znovu zajímají a také my jsme došli k závěru, že svoji nejslavnější desku převedeme do digitální podoby,“ vysvětlil Pařízek.

Rozhovor s R. Pařízkem a V. Vlasákem (zdroj: ČT24)

Prapůvodní počátky CITRONU spadají do roku 1976, kdy odešlo několik muzikantů od Františka Ringo Čecha a založilo doprovodnou kapelu zpěváka Aleše Ulma. Mezi nimi byli také kytarista Olda Říha, bubeník Tolja Kohout (KATAPULT), klávesista Miloš Nop a především baskytarista Petr Michalík, který dal této kapele jméno CITRON. Když se sestava muzikantů po několika obměnách konečně ustálí, začíná kapela produkovat blues rockovou muziku ve stylu Bad Company, Free nebo Led Zeppelin. Jednalo se už o zkušené muzikanty a tak se CITRON prosazuje velmi brzy nejen v rozhlase, ale i v televizi. První singl „Tvých sedmnáct / Pantomima reklam“, který vyšel u Supraphonu v roce 1978, má velký úspěch a prvně jmenovaná skladba dokonce vítězí v jednom kole televizní Hitšarády.

Nahrávání alba „Plni Energie“ probíhalo v letech 198485 v pražském studiu Mozarteum a s kapelou začal spolupracovat západoněmecký producent českého původu Jan Němec. Vznikly dvě verze, v roce 1986 vyšly obě - česká u Supraphonu, anglická „Full of energy“ u západoněmecké firmy Intercord. Deska se stala okamžitě zlatou a nakonec se alba „Plni energie“ prodalo přes půl milionů nosičů! Přišly také další úspěchy, především v anketě Zlatý Slavík, kde CITRON v konkurenci československé špičky populární hudby obsazuje druhé místo hned za slovenským ELÁNEM.

V roce 1987 kapela angažuje zpěváka Ladislava Křížka z pražské skupiny VITACIT. Singly „Kráska a Radegast / Zase dál“ a „Sedm životů / Už zase mi scházíš“ , které albu předcházely a vyšly na podzim 1987, jasně odhalily, že CITRON definitivně přesedlal na čistokrevný heavy metal. V roce 1988 bylo velmi úspěšné období korunováno vítězstvím v anketě Zlatý Slavík, kde se CITRON stal nejlepší československou skupinou. V srpnu 1989 po vzájemných neshodách kapelu opustil Ladislav Křížek a vzápětí po něm i Jaroslav Bartoň, kteří založili vlastní skupinu KREYSON.

V roce 2001 došlo ke spojení CITRONU s bývalým zpěvákem Ladislavem Křížkem. Kapela natočila vzpomínkové album „Síla návratů“ především s písněmi z období „Radegasta“ a s nádhernou novou titulní skladbou. Po krátkém koncertním turné se CITRON vrátil zpět do svých kolejí už bez Ládi Křížka. V roce 2004 byla kapela pozvána ke koncertování do USA, kde odehrála několik úspěšných vystoupení a natáčila klip k písni „Rock, rock, rock“. Následovala další vystoupení především po festivalech a příprava nové desky a DVD.

17. 6. 2008 CITRON, jako jediná předkapela, vystoupili před JUDAS PRIEST v ČEZ Aréně v Ostravě. Začátkem roku 2009 kapelu opouštil kytarista Libor Kozelský a na jeho místo přišel Jiří Šperl z Karviné. V květnu 2010 pak vyšlo dlouho očekávané nové album „Bigbítový pánbů“, které produkoval americký producent Steve Walsh.

Vydáno pod