Jim Morrison tančí s Johnem Lennonem

Ústí nad Labem - The Doors s The Beatles na jednom pódiu? John Lennon tančí vedle Jima Morrisona? Rocková halucinace se naplní v tanečním představení Severočeského divadla. Své autorské dílo The Beatles - The Doors v Ústí nad Labem oživuje ostravský choreograf Igor Vejsada. Nové představení bude mít premiéru v pátek 23. listopadu.

Pro Vejsadu je hudba obou kapel srdeční záležitostí. „Pro mne je to citlivá věc, oslovuje mne a také tanečníky v ústeckém souboru a to je snad nejdůležitější, vždyť prostřednictvím tanečníků tak mé srdeční téma může oslovovat diváky,“ řekl šestašedesátiletý choreograf.

Tančit Jima Morrisona

K „závislosti“ na hudbě The Doors se přiznal i mladý tanečník Robert Skujenieks, který tančí roli frontmana kapely Jima Morrisona. „Příležitost tančit Jima Morrisona je pro mě splněný sen,“ dodal tanečník.

Právě díky oblibě hudby Beatles a Doors u několika generací divadlo doufá, že představení přiláká diváky všech věkových kategorií. „Představení obejme širokou diváckou obec. Mladou i starší generaci, která tu dobu zažila, a připomene jim to jejich mládí,“ dodal Vejsada.

Rozhovor s Igorem Vejsadou (zdroj: ČT24)

Představení, které prvně uvedl v Ostravě a poté část o Beatles samostatně v Olomouci a Polsku, musel pro potřeby Severočeského divadla upravit. „Soubor není početný, museli jsme udělat režijní a inscenační změny,“ vysvětlil. Představení tančí 17 členů ústeckého baletního souboru a další hosté.

Warhol, Joplinová, Hendrix

V rolích Beatles diváci uvidí Vladimíra Gončarova jako Paula McCartneyho, Róberta Királyho jako Johna Lennona, Marka Bobošíka jako George Harrisona a v roli Ringa Starra se budou střídat Filip Rybár a Paul Jetmar. Kromě Skujeniekse jako Morrisona hrají další členy kapely Doors opět Bobošík, Király a Jetmar. Mimo ně se v představení objeví také postavy Andyho Warhola, Janis Joplinové nebo Jimiho Hendrixe.

První část představení o Beatles doplní živá kapela, ústečtí The Boom v alternaci s Formani Memory. „Doors máme z pásku. Bylo by to velmi technicky náročné sladit reprízy v divadle s termíny další kapely,“ doplnil Vejsada. Pro tanečníky je podle něj mnohem obtížnější tančit na živou hudbu, kterou musí více vnímat než nahrávku.

THE BEATLES - THE DOORS / Režie, choreografie, výtvarník scény: Igor Vejsada / Výtvarník kostýmů: Zdena Krnáčová / Hrají: Vladimír Gončarov, Róbert Király, Filip Rybár, Paul Jetmar, Marek Bobošík, Margarita Pleškova, Eliška Černohlávková, Roberts Skujenieks, Milan Bednář, Elena Mazanova, Michaela Procházková a další / Premiéra 23. listopadu 2012.

Vydáno pod