Nacistický Mefisto přichází z Maďarska

Filmem Mefisto, který je natočen podle románu Klause Manna, dosáhl režisér István Szabó vrcholu své tvorby. Vypráví příběh talentovaného herce Hendrika Hofgena, podléhajícího bezmezné ctižádosti, které obětuje své morální zásady, politické přesvědčení, umělecké ambice, osobní život. Na dílo maďarského Velikána filmu se podívejte v pondělí 26. listopadu od 21:45 na ČT2.

Hofgen se marně klame iluzí, že ve zvráceném totalitním světě by mohl kolem sebe vytvořit klidný ostrov umění. Na vrcholu společenského vzestupu je umělec osamoceným a vnitřně rozpolceným mužem, vydaným na milost a nemilost nacistické moci, které sloužil.

Snímek vykresluje především obraz kariéristického umělce, který je ochoten spojit svůj osud s nacisty, ale také zachycuje v širokém záběru politické události v Německu v třicátých letech. Film je natočen podle stejnojmenného románu Klause Manna, syna Thomase Manna.

Čechoslovák Klaus Mann

Klaus Mann (1906 až 1949) byl německý spisovatel a novinář. Po nástupu nacismu se zdržoval mimo Německo, v různých evropských městech, včetně Prahy. Roku 1935 získal československé státní občanství, o rok později však emigroval do USA. Účastnil se bojů ve španělské občanské válce a jako voják americké armády zasáhl do bojů druhé světové války.

Klaus Mann
Zdroj: ČT24/Handschriftenabteilung der Stadtbibliothek München

Mann po vojně trpěl těžkými depresemi, zle nesl opakované neúspěchy svých knih. Nedařilo se mu vydat ani klíčový román Mefisto. Za zablokováním publikace stál údajně muž, podle kterého byla hlavní postava napsána, Gustaf Gründgens, herec, jehož parádní rolí byl právě Mefisto. Mann ve čtyřiceti dvou letech spáchal sebevraždu. Film Istvána Szabóa později opět doporučil jeho dílo pozornosti širokého publika.

Film získal Oscara za nejlepší zahraniční film. A na XXXIV. MFF v Cannes 1981 obdržel Cenu za nejlepší scénář a Cenu FIPRESCI, kromě toho mu patří řada dalších prestižních uznání.

Kamera Lájose Koltaie a Klaus Maria Brandauer

Pozoruhodná je kamera Lájose Koltaie, pracující se světlem ve stylu německého expresionismu, i režie, stavící na dynamickém tempu, v němž rozehrává scény plné napětí a na působivém vedení hereckých představitelů. Z velkého počtu výborných interpretů vystupuje do popředí představitel titulní role, vídeňský herec Klaus Maria Brandauer, strhující svým vynikajícím a přesvědčivým výkonem.

Ukázka z filmu Mefisto (zdroj: ČT24)

Maďarský režisér István Szabó patří mezi nejvýraznější a nejznámější osobnosti světové kinematografie. V osmdesátých letech minulého století se proslavil volnou trilogií psychologicko-historických filmů, v nichž zkoumal vztah jedince a moci v soukolí zásadních dějinných událostí 20. století.

Mezi jeho další výjimečné tituly patří Milá Emo, drahá Bětko, Sluneční jas a Božská Julie. Česká televize uvede právě snímky Mefisto, Plukovník Redl a Hanussen, které se dotýkají nástupu fašismu, nacistické ideologie a jejího vlivu na člověka a jeho ambice. Ve všech ztvárnil hlavní postavu rakouský herec Klaus Maria Brandauer.

Mephisto – Drama, Maďarsko (1981). Režie: István Szabó. Hrají: K. M. Brandauer, K. Jandová, I. Bánságiová, R. Hoppe, G. Cserhalmi, P. Andorai a další. 139 minut.