V Děčíně vystavují hračky pro malé šlechtice

Děčín - Panenky, koně, kuchyňky, karnevalové kostýmy, loutkové divadlo… Historické hračky si návštěvníci děčínského zámku mohli prohlédnout už o loňském adventu, obdobnou výstavu připravil zámek i letos. Některé exponáty byly vyrobeny před více než sto lety.

Se všemi vystavenými hračkami si mohly hrát děti z děčínského šlechtického rodu Thunů, který žil na zámku do 30. let minulého století. „Nejsou to původní hračky zámeckých dětí z děčínského zámku, ale takové, se kterými si klidně mohly hrát,“ upřesnil kurátor zámeckých sbírek František Šuman. Hračky zapůjčili sběratelé z Prahy a Plzně, kteří budou v sobotu návštěvníky expozicí provázet.

Výstava je do 3. března přístupná v několika místnostech opraveného přízemí jižního křídla děčínského zámku. „Budeme se sběrateli jednat, jestli by některé hračky nemohly na zámku zůstat, protože v těchto místnostech byly právě pokoje dětí,“ doplnil Šuman.

  • Výstava historických hraček na zámku Děčín autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Výstava historických hraček na zámku Děčín autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK

O životě zámeckých dětí se lidé mohou dozvědět také na speciálních prohlídkách zámku určených především pro děti od čtyř do dvanácti let.