Národní galerie připravila Kupkovu výstavu

Praha - Národní galerie v Praze dnes vpodvečer otevře v Salmovském paláci na Hradčanech výstavu děl malíře Františka Kupky. Expozice nazvaná Cesta k Amorfě připomene letošní sté výročí první veřejné prezentace Kupkových abstraktních obrazů. Pro veřejnost bude zpřístupněna v pátek 30. listopadu a potrvá do 3. března.

Expozice má podtitul Kupkovy salony 18991913 a stojí na prezentaci děl, která Kupka vystavoval na pařížských salonech do roku 1913; ty tehdy byly největší uměleckou přehlídkou v západním světě a měly zásadní význam pro vývoj i vnímání moderního umění. Výstava představuje malířovu účast na jednotlivých salonech a divák může sledovat postupné řešení různých problémů a otázek, se kterými se autor vyrovnával. NG na výstavě vedle významných děl ze svých sbírek představí i důležité zahraniční zápůjčky.

Výstava není rozsahem velká, zahrnuje jen asi čtyři desítky děl, podle autorů by však měla být novátorská přístupem v hodnocení pařížských salonů. Vrchol expozice přichází v klíčovém roce 1912, kdy Kupka vystavil Amorfu - Dvoubarevnou fugu a Amorfu - Teplou chromatiku. Obě zásadní díla malíře, který většinu života strávil ve Francii, se nacházejí na českém území, první vlastní NG, druhý Museum Kampa. To se na výstavě podílí i dalšími zápůjčkami, například poprvé zveřejňuje letošní akvizici Kupkových děl.

František Kupka / Dvoubarevná fuga
Zdroj: ČT24

Mezi nimi jsou rané práce na papíře, přípravné kresby k dílům, jež muzeum vlastní. Významný je obraz tančící dívky v zahradě z roku 1906, který později malíře vedl k abstraktnímu projevu. Na výstavu půjčily díla i Centre Pompidou v Paříži nebo Muzeum moderního umění a Guggenheimovo muzeum v New Yorku.

Velkou retrospektivu Národní galerie Kupkovi plánuje na rok 2017, kdy uplyne 60 let od jeho smrti. Měla by být spoluprací několika světových galerijních institucí a NG by ji ráda v zahraničí reprízovala.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)