Alois Nebel je nejlepším evropským animovaným filmem

Valletta - Český snímek Alois Nebel, na jehož vzniku se podílela Česká televize, získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!. „Evropského Oscara“ pro nejlepší film získal favorit letošního udílení cen, snímek Láska režiséra Michaela Hanekeho, který bodoval i v dalších hlavních kategoriích: pro nejlepšího režiséra, herce a herečku.

Film Tomáše Luňáka byl natočen podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie.

Černobílý snímek je celovečerním debutem 38letého režiséra. Ten dnes večer na slavnostním ceremoniálu na Maltě ocenění převzal a v krátké řeči vyjádřil několikrát své díky.

„Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu,“ řekl autor předlohy Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. „Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci,“ dodal.

Evropskou filmovou cenu dostali dosud jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.