Ubodané smilování s oltářem s kalhotkami

Pražská 5s Gallery začíná dynamicky a snad i dobře. Nachází se v části advokátní kanceláře, což je na české poměry neobvyklé a sympatické a návštěvník odpustí i ta tři patra. Znalci a fanoušci díla Štěpána Beránka, tohoto opravdu dynamicky nastupujícího sochaře, si už u vchodu mohou říci – ano, je to Beránek. Drží svoji tvář a výraz, i když vás dnes nechá pochrupkávat botami po gumových drobných nešpinících kuličkách a i když se dalším novým materiálem kromě obligátních střepů stala tentokrát i dost překvapivě guma.

Jak uvádí tisková zpráva k Beránkově výstavě hned v první větě: Poklekněte na plyšový oltář a nalezněte Smilování. Nemusíte klekat, naleznete jako vždy silné erotické podtexty, významy, mnohoznačné koncepty a objekty. Vše, co i zde Beránek představuje, vlastně v podstatě znáte, díla jsou suverénnější, dokonalejší, jakoby dokončená, vícevrstevná. Jsou možná zastřenější, ale naopak i odvážnější.

Já sám v tom cestu k Bohu nehledám ani snad nenacházím, vidím mistrný konstrukt, pracující se symboly vášně, bolesti, snad i víry, ale vždy jednoznačně nejrůzněji předestírané erotiky. Použití gumového materiálu je na jednu stranu nesporně sexy a může (možná i má) mít nejroztodivnější konotace, na straně druhé, obyčejné, se jedná o tvárnou a barevně v tomto případě témata podporující hmotu, která navíc svojí elastičností odpovídá autorovým záměrům.

Nedávné Beránkovy první výstavy, včetně té největší, obrovské v Sokolově, kde navíc pracoval s gigantickými, v prostoru se vznášejícími křivkami nekonečných hnědých vlasů, vzbudily oprávněný zájem nejen mezi návštěvníky, jejichž počet postupně povážlivě houstne, ale také mezi odborníky a navíc, a to je co říci, i mezi galeristy. Dalo by se říci, že po poměrně dlouhé době zde září autor, na kterého začínají být kladeny oprávněné požadavky.

Ano, Beránkovy sochy mají tvář a povážlivě si ji prozatím chrání a obhajují. Je vidět, že nejde o jakýsi ojedinělý zajímavý (a občas i autora zraňující) pokus s obtížnými materiály, ale že jde o opak – o trvalejší vklad a pohled. Navíc otevřená sexualita děl pořád mladého autora překvapuje svojí razantností. A neodbytností.

Tvůrčí proces, který jej přivedl k jakémusi zahušťování původních základních témat a vizí, zde nepůsobí nijak falešně a trapně, neřkuli vypočítavě. Všem těm objektům koncentrace sluší a teta guma se připojuje, jakoby od jakživa stála za rohem a čekala na pozvání. Je tu, razantně, a vsadím se, že ji Beránek neopustí.

Malý výstavní prostor samovolně zvyšuje agresivitu expozice. Je dokonce pro nevšímavého návštěvníka skutečně nebezpečný, střepy mohou fungovat velmi zákeřně. Důležité nakonec: nevynechte ji, buďme rádi, že nové dobré jméno je mezi námi, tvoří a je k vidění. I když podtexty mohou být pořádně chmurné, stejně jako tato střepatá doba.

ŠTĚPÁN BERÁNEK / SMILOVÁNÍ. Kdy a kde: 5s Gallery, Křemencova 1, 3.patro, Praha 1; Otevřeno st-pá 14:00-19:00. Výstava potrvá do 20. ledna 2013. Vstup zdarma.