Pražská kultura získá v příštím roce víc peněz

Praha – Právě dnes se rozhoduje o tom, podle jakého klíče bude v příštích letech vydávat pražský magistrát peníze na kulturu. Změn je přitom hned několik, krom toho, že peněz pro kulturní instituce oproti letošku přibude, změní se i systém grantových žádostí. O těch nyní budou rozhodovat výhradně odborní zástupci jednotlivých kulturních odvětví, kteří zasednou v nové grantové komisi.

„Cílem je rozdělit peníze mezi zhruba stejný počet subjektů, ale dát jim víc a hodnotit je objektivněji,“ uvedl pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). První změnou, která přispěje hlavně ke klidu vedení pražských kulturních institucí, je možnost žádat o víceleté granty od roku 2014 s předstihem tak, aby byl výsledek žádosti známý s roční rezervou.

Zásadní změnou vedoucí ke zprůhlednění financování kultury hlavním městem Prahou bude sjednocení systému grantů a takzvaného partnerství. Institut partnerství, který byl v minulých letech pro kulturní organizace druhou možností, jak získat finanční prostředky města, se nelíbil zástupcům kulturní obce. Ti ho považovali za nedůvěryhodný především proto, že o přidělení finančních prostředků nerozhodovali odborníci, ale samotní radní.

Grantovou komisi budou tvořit odborníci

O rozdělení veškerých peněz tak bude rozhodovat grantová komise, která bude složená výhradně z odborníků z kulturní oblasti. Rada bude mít 15 členů a po dvou v ní budou zastoupeni odborníci z jednotlivých uměleckých oborů. Toho, že by se mezi sebou jednotliví odborníci nedohodli a každý by stranil jen svému odvětví, se Novotný nebojí. „Dokonalá spravedlnost neexistuje, ale průmět většího množství odborných názorů vede k poměrně objektivnímu hodnocení, které se té spravedlnosti může přiblížit,“ uvedl radní.

V letošním roce přitom Praha vyhověla asi 500 projektů ze zhruba 900, málokterému z nich přitom přidělila prostředky ve stoprocentní výši.

Dobrou zprávou pro kulturní organizace je to, že peněz na kulturu bude v příštím roce v pražském rozpočtu víc. „Dojde k nárůstu rozpočtu o 15 %,“ informoval Novotný a dodal, že Praha tak bude mezi kulturní organizace rozdělovat 305 milionů korun. Spíše než uspokojení většího množství žadatelů o kulturu ale magistrát preferuje poskytnout stejnému množství organizací vyšší podporu. Význam financování kultury městem přitom rok od roku roste, hlavně proto, že ministerstvo kultury prostředky spíše zkracuje a ubývá i institucionálních sponzorů.

A co nový grantový systém naopak nevyřeší?

Dlouhodobým problémem pražské kultury je otázka městských příspěvkových organizací, hlavně divadel. O jejich přechodu na jinou formu, třeba obecně prospěšnou společnost, se diskutuje už několik let. V současnosti tento přechod ale komplikuje nový občanský zákoník, který s formou obecně prospěšných organizací příliš nepočítá. Budoucnosti příspěvkových organizací hlavního města Prahy se teď věnuje Divadelní ústav, který výsledky své studie představí 19. prosince.

Rozhovor s Václavem Novotným (zdroj: ČT24)