James Murphy z LCD Soundsystem kryl záda Midi Lidem

Praha - Obvykle to bývají kapely a nikoliv dj, kdo na sebe strhává největší pozornost, jenže středeční večer v MeetFactory tomu bylo přesně naopak. A není divu. Do Prahy poprvé dorazila vůdčí osobnost už neexistujících LCD Soundsystem James Murphy a předvedla svůj um za gramofony.

Jamese Murphyho proslavila kapela LCD Soundsystem, jejíž byl tvůrčím lídrem, a se kterou vydal celkem tři alba. Newyorští LCD Soundsystem se dali dohromady na začátku nového milénia a rok od roku rostla jejich popularita. Asi všechny tak překvapilo, když Murphy zcela nečekaně oznámil, že kapela končí.

LCD Sounsystem se alespoň rozloučili ve velkém stylu. Dlouho dopředu anoncovaný poslední koncert vyprodal loni Madison Square Garden a vznikl o něm skvělý filmový dokument Shut Up and Play the Hits (Drž hubu a zahraj hity). V něm se přemýšlivý Murphy krom jiného vyznal, že kolotoč kolem LCD Soundystem ukončil, protože jako osamělý čtyřicátník chce mít čas na normální život, založit rodinu a netrmácet se roky po koncertech a jen smutně pozorovat přibývající šediny. Dlouho to Murphymu ale očividně nevydrželo a už zase objíždí svět. (Doslova. Do Prahy přiletěl z Buenos Aires) Už ale jen jako dj.

Party s předkrmem

Pořadatelé naštěstí využili příležitosti a ve spolupráci s Biem Oko již den před středeční party nabídli lačným fanouškům velmi lahodný předkrm. Nedočkavci se mohli v Oku navnadit na Murphyho vystoupení na projekci zmiňovaného Shut Up and Play the Hits. Pravdou je, že této možnosti využila sotva třicítka lidí. To ve středu bylo v MeetFactory narváno o poznání více, což bylo v kombinaci s čerstvými vzpomínkami na prázdný sál při vystoupení Dan Deacona nebo Bena Frosta jednoznačně dobré znamení.

Přestože veškeré propagační materiály lákaly především na Jamese Murphyho, program večera byl nabitý a v sále se určitě našlo dost těch, kteří dorazili spíše na rozverné československé duo Midi Lidi a Puding pani Elvisovej. Celý večírek rozjížděl David Doubek aka Ventolin neomylně poutající pozornost svou image roztomilého estébáka z Pelíšků. Půlka dvojice Kazety pokřtila novou desku Totem svého sólového elektro projektu a lidé v MeetFactory se již od začátku dobře bavili.

  • Ventolin pokřtil v MeetFactory novou desku Totem autor: Dita Havránková, zdroj: MeetFactory http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4200/419976.jpg
  • Pudink pani Elvisovej autor: Dita Havránková, zdroj: MeetFactroy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4200/419980.jpg
  • Midi Lidi autor: Dita Havránková, zdroj: MeetFactory http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4200/419983.jpg
  • James Murphy autor: Dita Havránková, zdroj: MeetFactory http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4200/419984.jpg

Pudink i midi pro lidi

Pudink pani Elvisovej (PPE), kteří mají z interpretů, jež se ve středu předvedli v MeetFactory, hudebně k LCD Soundsystem asi nejblíže, pozitivní atmosféru v sále jen a jen podpořili a pohupující se dav před pódiem utěšeně rostl. Hraví PPE kombinují taneční rytmy, elektroniku a živé kytary, a i když jejich hudba může být trochu povrchní, rozhodně ji nikdo nemůže upřít, že je skočná a zábavná.

Po PPE nastoupili na podium domácí Midi Lidi a podle rostoucího návalu v kotli se dalo soudit, že mnozí přišli právě kvůli nim. Midi Lidi v MeetFactory dokázali prodat silné stránky svého někdy trochu sterilně znějícího tanečního elektra, které - zdá se - má na živo daleko větší potenciál než při poslechu desky. Za jejich ironickými texty, minimalistickou elektronikou a autistickou stylizací se skrývá pro mne dosud netušená energie, které se ukázala naplno až při živém vystoupení.

Když Midi Lidi dohráli, pomalu se blížila půlnoc a lidé se začali trousit na poslední denní spoje. James Murphy, který se postavil za gramofony, tak měl přeci jen menší publiku než Midi Lidi před ním.

Přestože Murphy není za dj pultem žádným nováčkem, nabízí se srovnání jeho setu s produkcí LCD Soundsystem. Zatímco styl této už neexistující kapely je nejčastěji pasován do škatulky dance-punk nebo eletro-funk, Murphy se ve svém setu držel blíže k housu. V obou případech ale americký hudebník stavěl na taneční energii skladeb, která až na výjimky prostupuju jeho produkcí. Hutný zvuk a někdy až diskotékový feeling Murphyho vystoupení vyzýval k tanci, a kdo chtěl jeho set si dozajista pořádně užil.

Zábava především

Všichni interpreti ve středu v MeetFactory ukázali, že netřeba se brát příliš vážně a hudba je tu krom jiného také pro zábavu. Někdy zkrátka netřeba aplikovat měřítka umění a prostě se jen a jen bavit. K tomu - myslím - zavdali všichni od Ventolina až po Jamese Murphyho dost důvodů a příležitostí.