Forman Festival - narozeninový vzkaz Milošovi

Praha – Miloš Forman měl sice osmdesáté narozeniny v únoru, ale není nic špatného na tom, uspořádat mu oslavu ještě teď. Účastnit se jí může každý příznivec Formanových filmů, pokud od 7. do 13. prosince přijde do Městské knihovny v Praze. Tamní kino promítne šestnáct snímků tohoto oscarového režiséra.

Retrospektivu zahájí úvodní večer v režii Pavla Šimáka, který nastudoval Formanova Amadea v Národním divadle moravskoslezském. „Zahajovací večer se chystáme pojmout ne jako oficiózní ceremoniál, ale jako pestrý narozeninový vzkaz Milošovi,“ prozradily herečky Dáša Zázvůrková a Jana Malá, které účinkovaly v novější divadelní i filmové verzi Dobře placené procházky (na festivalu se mimochodem bude promítat jak ta televizní z roku 1966, tak divadelní záznam z roku 2009) a které budou průvodkyněmi zahájení.

Forman festival (zdroj: ČT24)

"Když jsem zvítězila v konkurzu na roli v Dobře placené procházce, strašně jsem se obávala zklamání, které by mohlo přinést osobní setkání. Ale žádné se nedostavilo, Forman je opravdu milý, obyčejný, tedy lidský, což vše podtrhuje jeho velikost," zavzpomínala herečka Jana Malá.

A na které filmy se kromě Dobře placené procházky můžete těšit? Začátek i konec bude patřit snímkům, které natočil Forman už po své emigraci do USA – Ragtime a Amadeovi; oscarové drama o Mozartovi bude uvedeno v režisérském sestřihu. Návštěvníci festivalu uvidí všechny Formanovy americké tituly, včetně jeho tříminutového příspěvku do krátkometrážního počinu osmi režisérů I Miss Sonja Henie. Téměř neznámý snímek z Formanovy filmografie vznikl na festivalu v Bělehradu v roce 1971 a je poctou Sonje Henie - norské krasobruslařce a také hollywoodské herečce.

Pořadatelé nevynechali ani filmy z Formanovy československé tvorby, například jeho celovečerní debut Černý Petr anebo komedii Hoří, má panenko, která bude promítána z digitálně restaurované kopie. Je totiž druhým filmem ze zlatého fondu české kinematografie, který se – po Vláčilově Marketě Lazarové – dočkal digitalizace. Stejný osud by měl potkat dalších 198 snímků, ale kdo ví.

"Přehlídka je nejen kompletní retrospektiva jeho hraných filmů, ale jsou zde zařazeny i tituly, kde byl jen třeba spoluautor nebo jeden z režisérů, jako například Viděno osmi, kam přispěl filmovou povídkou Desetiboj. Přehlídku ještě doplňují dokumenty o Formanovi," informoval Pavel Sladký, mluvčí Forman festivalu.

Více informací o programu, vstupenkách atd. najdete na stránkách Forman Festivalu.